Turiştii care ajung în această perioadă la munte, mai exact pe Valea Caraiman din apropierea staţiunii Buşteni, pot avea parte de un fenomen natural mai puţin obişnuit. Cascada “Vânturişul Caraimanului” poate fi admirată în toată splendoarea sa, aceasta fiind perioada în care acumulările de apă provenite din topirea zăpezii şi a ploilor, formează trei căderi de apă extrem de spectaculoase, rar întâlnite pe teritoriul ţării noastre. Valea pleacă din platoul Bucegilor şi o ruptură de pantă de circa 200 de metri, formează căderea de apă a cascadei Caraiman. Situată în apropierea cabanei Caraiman, cascada se formează în această perioada a anului la altitudinea de 2.000 de metri iar ultima cădere de apă, care este şi cea mai spectaculoasă, ajunge până la 1.700 de metri altitudine. Zeci de pârâiaşe formate din topirea zăpezii de pe platoul munţilor Bucegi se adună deasupra văii adânci iar debitul mare de apă porneşte în cădere de pe crestele munţilor Jepii Mici. Traseul turistic ce face legătura între staţiunea Buşteni şi această zonă este interzis accesului public pe perioada iernii, însă imediat după topirea zăpezilor acesta este luat cu asalt de către iubitorii drumeţiilor montane.Turiştii români dornici de excursii, cât şi cei străini care vizitează ţara noastră, rămân fascinaţi de peisajele spectaculoase şi sălbatice de aici.

“Este a doua oară când venim aici. Traseul este frumos dar unul destul de obositor, însă ajunşi aici ne dăm seama că merită. Cascada prin căderea volumului mare de apă este spectaculoasă iar panorama este superbă.”, ne povesteşte Luiza Matei, turistă din Focşani

După aproximativ o oră de coborâre de la Telecabina Babele sau două ore şi jumătate de urcare din staţiunea Buşteni, turiştii ajung în punctul din care cascada se dezvăluie în toată splendoarea sa. Străjuită în stânga şi în dreapta de crestele munţilor, într-un peisaj uimitor, ultima cădere de apă măsoară aproximativ 100 de metri. Din cauza faptului că aceasta poate fi văzută doar o scurtă perioadă din an, Cascada “Caraiman” mai este numită de oamenii muntelui şi Cascada “Fantomă”.  

”Datorită precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, dar şi a topirii stratului de zăpadă care a fost unul destul de consistent,  se formează aceste căderi de apă care sunt impresionante cu o privelişte unică pe Valea Caraiman. Se poate spune că vorbim despre o cascadă fantomă. Dacă precipitaţiile scad sub regimul valoric obişnuit, atunci cascada nu va mai avea cantitatea de apă care îi pune în valoare spectaculoasa cădere şi se va transforma într-un firicel de apă obişnuit.”, ne spune Eugen Chiţănescu – cabanier, fost meteorolog.

Cascada “Caraiman” nu este foarte cunoscută publicului larg, şi asta datorita perioadei scurte în care poate fi admirată dar şi a altitudinii mari la care se formează, nefiind vizibilă de la baza muntelui. Poate fi observată cu uşurinţă însă din telecabina Buşteni – Babele, iar foarte mulţi turişti ajung la baza acesteia pe traseul marcat cu cruce albastră care străbate muntele pe sub firele telecabinei. Iar cei care ajung aici se pot bucura şi de peisajele deosebite ale zonei, pline de flora multicoloră, stânci abrupte şi prăpăstii impresionante dar şi de o panoramă deosebită a staţiunii Buşteni şi munţilor Baiului.