Barcelona şi-a redeschis restaurantele şi barurile, după cinci săptămâni de restricţii impuse de valul al doilea al pandemiei de Covid-19. Spania are astfel primele efecte pozitive ale măsurilor drastice luate de autorităţi pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2.

 

Spania a raportat o scădere a numărului de cazuri de Covid-19, iar premierul Pedro Sanchez a confirmat că planul de combatere a pandemiei de coronavirus funcţionează la nivelul întregii ţări. Luni, barurile şi restaurantele din capitala regiunii spaniole Catalonia au fost redeschise în urma unei decizii de relaxare treptată a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

 

Furnizorii catalani şi angajaţii locaţiilor au purtat măşti sanitare şi au aşezat mesele de pe terasele barurilor şi din interiorul restaurantelor la distanţa regulamentară, iar clienţii nu au întârziat să apară.

 

"Oamenii din cartier se bucură să vadă că barurile au fost redeschise, ne întrebau în fiecare zi despre acest moment şi aşteptau cu nerăbdare ziua de luni", a declarat Eduardo de Vincenzo, proprietarul în vârstă de 68 de ani al unui restaurant local.

 

Catalonia a fost prima regiune spaniolă care a decis închiderea completă a barurilor şi a restaurantelor sale în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, la jumătatea lunii octombrie şi, totodată, prima regiune spaniolă care a redeschis aceste stabilimente pe măsură ce rata de infectare a scăzut, notează Agerpres.

 

Interdicţia de deplasare pe timpul nopţii a rămas însă în vigoare, iar o serie de restricţii stricte continuă să se aplice în restul Spaniei, la fel ca în cea mai mare parte a Europei.

 

Autorităţile din Catalonia au decis relaxarea treptată a restricţiilor impuse de pandemie

Catalonia şi-a redeschis de asemenea teatrele, cinematografele, sălile de concerte şi arenele sportive în aer liber, cu respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50%.

 

Însă, după spaima cauzată de a doua închidere a acestui sector de activitate pe parcursul anului 2020, proprietarii catalani de baruri şi restaurante nu se declară prea optimişti, în special din cauza faptului că localurile lor trebuie în continuare să se închidă la ora locală 21:30.

 

"E foarte greu, pentru că avem de plătit taxe, trebuie să plătim totul, apoi mai avem şi datorii. Înainte, nu datoram nimic, dar acum datorăm bani. Este trista realitate şi cred că asta se întâmplă pe întreaga planetă", a adăugat Eduardo de Vincenzo.

 

Spania, care a raportat peste 1,55 milioane de cazuri de COVID-19 - al doilea bilanţ din Europa după Franţa - şi 42.619 de decese, a decretat stare de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii octombrie, oferind regiunilor sale susţinerea legală de care acestea aveau nevoie pentru a impune interdicţii de deplasare pe timpul nopţii şi restricţii de călătorie.

 

În Spania, cazurile noi de infectare raportate în ultimele 14 zile au scăzut la 419 de cazuri la 100.000 de persoane vineri, în comparaţie cu 530 la 100.000 de persoane în prima săptămână a lunii noiembrie. În Catalonia, acest indicator a scăzut la 390 de cazuri la 100.000 de persoane.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro