În 1994, la 35 de ani, doctoriţa Roxan Călin, medic pediatru, intra în galeria marilor ucigaşi români ca autoare a celei mai şocante crime pasionale comisă vreodată la noi. Cu un sânge rece uluitor, ea a ucis-o pe soţia amantului ei, a tăiat-o în bucăţi şi a aruncat-o prin tot Ploieştiul.

Închisă pentru 22 de ani, a stat 14 dintre ei în celulă fără să vorbească niciodată cu nimeni despre ce a făcut. Eliberată condiţionat, trăieşte azi într-o  discreţie totală şi, la 60 de ani, continuă să tacă obstinat. Se teme, regretă sau protejează şi acum pe cineva, aşa cum se spune?

La jumătatea lui 1994 numele familiei de medici Doru şi Roxana Călin, ale arhitectului Bogdan Ţinteanu şi al soţiei lui, Iuliana, erau cele mai auzite din România. Povestea Roxanei, „doctoriţa ucigaşă' cum i se va spune, a pornit ca o aventură extraconjugală cum sunt multe, dar s-a transformat într-o dramă sângeroasă.

Cele două familii se cunoşteau de şapte ani, se vizitau, petreceau concedii împreună, se ajutau, copiii lor (câte doi avea fiecare familie) se jucau împreună. Bogdan Ţinteanu, un arhitect în ascensiune, a început însă, să-i facă avansuri Roxanei care, sedusă, a cedat insistenţelor şi cu un an înaintea tragediei cei doi au devenit amanţi.

Iubirea care i-a legat a fost atât de puternică încât nici când cei doi soţi înşelaţi – inginera Iuliana Ţinteanu şi Doru Călin, un cunoscut medic al spitalului Elias din Capitală – au descoperit legătura extraconjugală, nu i-au putut pune capăt. Ba chiar Iuliana Ţinteanu apela de multe ori la serviciile medicale ale doctoriţei, cu toate că ştia că este iubita soţului ei. În anul relaţiei lor pasionale, Roxana a rămas de două ori însărcinată dar a recurs la avort aşteptând ca Bogdan, aşa cum îi promisese, să o ia de soţie.

În ziua fatală, 16 iunie, Iuliana a venit acasă la Roxana pentru o problemă medicală legată de nişte analize. Doru Călin era de gardă la spital, băiatul cel mic era la Câmpina, iar cel mare, care avea 10 ani, era la joacă, mama spunându-i că poate întârzia cât de mult pe afară fiindcă dăduse cu insecticid în casă.

Ceea ce a urmat a fost o baie de sânge care avea să distrugă două familii şi să marcheze pe viaţă destinul unor copii. Premeditat sau după o ceartă cu invective ce a avut loc între cele două, Roxana Călin îi injectează Iulianei în cursul manevrelor medicale solicitate Thiopenthal, un anestezic extrem de puternic, apoi duce trupul femeii în cadă şi o ucide cu sânge rece. Cu un cuţit de bucătărie tranşează apoi corpul Iulianei, după ce îi acoperă faţa cu prosop ca să nu îi vadă chipul. Capul, picioarele, braţele cu precizie chirurgicală.

Pleacă apoi în oraş, cumpără sacoşe, pungi şi ziare pentru a împacheta bucăţile de trup şi porneşte să le împrăştie prin tot Ploieştiul. Când aruncă pachetul cu picioarele retezate de la genunchi ale Iulianei, în spatele gării, este văzută de un trecător care cheamă poliţia.

În aceeaşi seară, Bogdan Ţinteanu, amantul Roxanei, care fusese plecat din oraş, reclamă dispariţia de acasă a soţiei sale şi este chemat la IML să vadă rămăşiţele găsite lângă gară. Stupefiat, Bogdan recunoaşte oja de pe unghiile soţiei sale. Se pornesc căutări intense şi zilele următoare se mai descoperă câteva pachete cu resturi ale unui cadavru de sex feminin.

Trunchiul la Gara de Sud, într-un gang, apoi capul într-o ghenă din cartierul de Nord, braţele legate cu sfoară şi de pe care decupase urma injecţiei cu anestezic, într-o altă ghenă, în vreme ce bucăţi din trup nu au mai fost găsite niciodată. Arhitectul şi-a dat seama că asasinul soţiei lui este chiar amanta sa şi, după ce le spune asta poliţiştilor, Roxana este arestată.

Ghinionul a făcut ca Roxana să uite în congelator câteva pungi cu organele interne ale Iulianei, care au fost găsite la percheziţie, iar doctoriţa a recunoscut crima, spunând însă că l-a avut complice pe Bogdan Ţinteanu. Acesta fost arestat preventiv însă a fost eliberat după cinci luni, când Roxana şi-a schimbat depoziţia luând toată vina asupra ei, multe voci spunând că a făcut-o pentru copiii a căror viaţă era ameninţată.

Roxana Călin a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, a fost încarcerată la Târgşor şi a fost eliberată condiţionat după aproape 15 ani de temniţă, timp în care a refuzat orice solicitare a presei şi nu a povestit niciun cuvânt despre crima făptuită. În închisoare, Roxana Călin a fost colegă de celulă cu chinezoaica, autoarea „crimelor din geamantan' care şi-a tranşat la fel conaţionalii şi i-a cărat cu valiza prin oraş, dar şi cu o altă asasină, Roxana Picioruş, care şi-a ucis amantul printr-o crimă-copie după cea a doctoriţei Călin.

Roxana Călin locuieşte acum în Ploieşti la câţiva paşi de cabinetul de arhitectură al fostului ei amant (recăsătorit cu o farmacistă din Iaşi), de casa fostului soţ care a divorţat imediat după condamnare şi de cei doi băieţi rămaşi fără mamă.