Cheagurile de sânge sunt cunoscute în termeni medicali sub denumirea de tromboză. Când se formează un cheag de sange şi când acesta migrează într-o zona vitală – organismul este supus unui risc major de deces. La nivel mondial, unul din patru decese este cauzat de tromboză. Iată câteva semne clare că ai putea avea un cheag de sânge într-o venă:

 

Factorii de risc pentru apariţia cheagurilor de sânge din vene sunt: călătoriile lungi fără pauze, mai ales cu trupul imobilizat într-o singură poziţie; tratamentele hormonale estrogenice şi contraceptivele orale la femei au un important risc trombotic; fumatul; alimentaţia haotică, obezitatea, dislipidemiile; deshidratarea, sedentarismul.

 

Cheagul de sânge este ca un dop care blochează vasul de sânge. Dacă acest dop se formează într-o arteră poate duce la infarct sau accident vascular-cerebral (AVC).

 

Apariţia lui într-o venă, se va simţi prin durere şi inflamaţia zonei respective, iar într-un muşchi se va forma tromboză venoasă.

 

Când tromboza se formează în plămâni se numeşte embolism pulmonar şi reprezintă o urgenţă medicală.

 

Semne clare că ai putea avea un cheag de sânge într-o venă

 

Primul semn: un cheag de sânge opreşte fluxul sanguin ducând la inflamaţia zonei respective. Durerea apare instant.

 

Al doilea semn: un cheag de sânge care înfundă venele de la mâini sau picioare modifică culoarea acestora spre roşiatică sau albastră. În cazul embolismului pulmonar pielea devine palidă, vineţie şi lipicioasă.

 

Al treilea semn: durerea în piept subită, este un semn că un cheag de sânge s-a spart, cauzând un embolism pulmonar. Ori că un cheag de sânge provocat în arteră a cauzat un infarct. În acest caz, veţi resimţi dureri la braţe, mai ales la cel stâng.

 

Al patrulea semn: probleme cu respiraţia, transpiraţia abundentă şi stare de leşin. În acest caz, prezenţa cheagului de sânge ar putea fi la plămâni sau la inimă.

 

 

 

 

Sursa: www.avantaje.ro