Tayba, ultima localitate în totalitate creştină din Palestina, ar putea dispărea complet, în condiţiile în care locuitorii acestei străvechi aşezări îşi părăsesc casele în căutarea unei vieţi mai bune, scrie pravoslavie.ru.

În aceste condiţii, liderii Bisericilor din Ţara Sfântă au făcut apel pentru a se face tot posibilul ca Tayba, nume menţionat şi în Sfânta Scriptură, să nu fie părăsită şi să rămână creştină.

Tayba, situată la 30 kilometri de Ierusalim, numără astăzi aproximativ 1.300 de locuitori, toţi creştini — ortodocşi şi catolici de rit latin şi grec. În ultimii ani, mulţi creştini din Tayba şi-au părăsit casele, întrucât nu vedeau nicio perspectivă în satul lor natal.

Tayba este una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul palestinian. Ea este menţionată ca Ofra, în Vechiul Testament, şi ca Efraim, în Sfintele Evanghelii.

În ultima perioadă au fost întreprinse o serie de iniţiative menite să păstreze identitatea creştină a acestei aşezări. În acest sens, creştinii din Ţara Sfântă încearcă să atragă atenţia celor de aceeaşi credinţă cu ei, precum şi turiştilor străini, asupra patrimoniului vechii aşezări Tayba, pentru a o putea salva astfel de la dispariţie.