Accesul turiştilor la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este din nou permis, după ce situl UNESCO a fost închis pentru lucrări de întreţinere, pe perioada iernii. Potrivit vizitatorilor, acestea au reuşit să pună zona mai bine în valoare.

„În primele două zile din luna martie am avut deja 120 de vizitatori la Sarmizegetusa Regia. Vremea este frumoasă, curăţenia este impecabilă, iar turiştii au numai cuvinte de laudă faţă de cum arată acum acest monument istoric şi faţă de ceea ce s-a făcut acolo pe timpul iernii, cât a fost închis”, a declarat administratorul parcului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, citat de agerpres.ro.

Sarmizegetusa Regia a fost închisă pentru public la 1 decembrie 2013 şi redeschisă pe 1 martie. În tot acest timp, „s-au eliberat mai multe terase de lăstăriş şi masă lemnoasă, fapt care oferă acum o altă viziune asupra a ceea ce a însemnat Sarmizegetusa Regia, ca aşezare”, explică Brilinsky. Potrivit administratorului, volumul de muncă a fost foarte mare şi toate lucrările au fost realizate manual, întrucât utilajele nu puteau fi folosite în situl arheologic.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată zilnic între orele 7 şi 17.00, până pe 1 mai, după această dată orarul urmând a fi extins. Preţul unui bilet de intrare este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii, studenţi şi pensionarii. Cetatea a fost vizitată anul trecut de 27.000 de persoane plătitoare de bilet, însă administraţia parcului şi-a propus să crească numărul de turişti la peste 35.000.