Guvernul australian plănuieşte să ucidă aproximativ 2 milioane de pisici sălbatice până în anul 2020, relatează The Independent. În acest scop, pe zeci de mii de hectare de teren vor fi aruncaţi cârnaţi otrăviţi.

Planul autorităţilor australiene de a ucide 2 milioane de pisici nedomesticite s-a născut din ideea de a proteja speciile locale. În acest scop, autorităţile guvernamentale au inclusiv libertatea de a prinde şi împuşca micile animale

Medicul Dave Algar, care a ajutat la dezvoltarea otrăvii, a testat carnea pe pisicile sale, înainte să o otrăvească.

Cârnaţii - produşi din carne de cangur, grăsime de pui, ierburi şi mirodenii - „au gust bun. Sunt ultima masă a pisicilor”, a spus el.

Pisicile vor muri în 15 minute de la ingestarea cârnaţilor otrăviţi. Aceştia vor fi aruncaţi din elicoptere în zonele în care trăiesc animalele sălbatice.

Potrivit autorităţilor, după ce au fost aduse pe insulă de către europeni, pisicile sălbatice au dus la dispariţia a circa 20 de specii de mamifere.

Gregory Andrews, comisarul pentru protejarea speciilor pe cale de dispariţie, a spus că pisicile sălbatice sunt „singurul pericol major” pentru speciile de animale băştinaşe.

Trebuie să protejăm animelele pe care le iubim şi care ne definesc ca ţară, precum marsupialii, păianjenul negru sau papagalii de noapte”, a adăugat oficialul.

Un studiu publicat în 2017 în jurnalul Biological Conservation estimează că pisicile sălbatice ucid anual 377 de milioane de păsări şi 649 de milioane de reptile.

Planul guvernului de la Canberra a fost anunţat iniţial în 2015 şi a fost primit cu ostilitate pe plan internaţional. Sute de mii de oameni au semnat petiţii prin care să convingă autorităţile să renunţe le idee.

Australia nu este singura ţară care vrea să reducă populaţia de pisici. Noua Zeelandă vrea să oprească domesticirea pisicilor cu totul. Autorităţile au anunţat că vor să scape de aceste animale de pradă până în 2050. Anul trecut, în oraşul Omaui a luat în considerare interzicerea deţinerii de pisici, însă proiectul a fost abandonat.