„Spaniolii care vor zbura în Italia în această vară nu vor trebui să stea în carantină”, a declarat ministrul Infrastructurii şi Transporturilor italian, Paola De Micheli, la o conferinţă de presă telematică. De câteva zile Guvernul italian este în contact cu Spania, Germania şi Franţa pentru a dezvolta un protocol comun de siguranţă, care să permită zborurile între aceste ţări în această vară „fără a fi supuse carantinei reciproce”.

Continuă, astfel, iniţiativa Parisului şi Londrei, care au convenit asupra unui „pod aerian” fără restricţii. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au vorbit duminică despre acordul care va permite neaplicarea carantinei pentru francezii care călătoresc în Anglia.

 

Ţinând cont de faptul că turismul reprezintă 14% din Produsul Intern Brut (PIB), Italia adoptă măsuri puternice pentru a favoriza acest sector.

 

Ministrul De Micheli a explicat că Italia speră să îşi deschidă graniţele pentru turismul internaţional fără a impune carantina, indiferent de ce vor decide alte ţări. În acest sens, Paola De Micheli a lămurit: „Dacă întrebarea este dacă un spaniol care soseşte în Italia ar trebui să stea în carantină, răspunsul este că nu va exista nicio carantină dacă deschidem turismul, dar ceea ce nu putem controla este ceea ce vor face alte ţări”.

 

Ministrul Transporturilor italian a dorit să fie şi mai explicit, dând următorul exemplu: „Dacă un turist spaniol îşi petrece zece zile la Milano sau la Florenţa, iar când se întoarce Guvernul spaniol îl bagă în carantină, acest lucru nu este ignorat de noi. Dar dacă Italia va deschide zboruri din motive turistice, nu va exista carantină, pentru că persoana care va veni va trebui să continue ceea ce a venit să facă”, a insistat ministrul.

 

Comisia Europeană intenţionează să prezinte miercuri, 13 mai, planul său pentru a elimina măsurile de restricţie impuse pentru transportul aerian din cauza epidemiei de coronavirus. De Micheli şi-a exprimat speranţa că UE, în această vară, le va permite „turiştilor să se deplaseze” între ţările membre în „deplină siguranţă”, deşi este clar că fluxul turistic internaţional va fi semnificativ mai mic decât în trecut.

 

Pentru a compensa scăderea turismului internaţional, Guvernul condus de Giuseppe Conte îi va ajuta pe italieni să călătorească în ţară. Săptămâna aceasta va aproba o serie de măsuri pentru sprijinirea turismului. Stâlpul pe care se sprijină acest pachet de măsuri este voucherul de vacanţă de până la 500 de euro pentru familiile cu un venit de maximum 35.000 de euro anual.

 

Ideea fundamentală este de a încuraja familiile să consume, să relanseze economia. Se estimează că în lunile de izolare forţată din cauza coronavirusului, italienii au economisit aproximativ 20 de miliarde de euro, potrivit analizelor efectuate de Nomisma, o companie de consultanţă fondată la Bologna în 1981 de un grup de economişti, inclusiv fostul premier Romano Prodi.

 

Această sumă este o mică comoară, o rezervă de bani foarte importantă, care ar putea fi pusă în circulaţie pentru a reanima consumul şi a susţine relansarea economiei reale. Italia are reputaţia unui popor care face economii. Se calculează că în conturile sale curente deţine 1,2 miliarde de euro, un munte de bani.

 

Evident, toate aceste planuri sunt realizate în raport cu turismul de vară, pornind de la ideea că răspândirea coronavirusului este limitată şi controlată. În ceea ce priveşte Italia, curba epidemică continuă să scadă: luni au fost 179 de morţi şi 744 de noi infectaţi, iar în ziua precedentă, au fost 802 de noi infectaţi. Pacienţii aflaţi la Terapie Intensivă sunt mai puţini de 1.000, mai exact 999: sunt date importante, pentru că nu s-au mai înregistrat de două luni, din 10 martie.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro