În urmă cu un an, pe 17 noiembrie, a apărut o boală misterioasă în Wuhan, China, marcând începutul pandemiei de coronavirus care a provocat până acum peste 1,3 milioane de decese în toată lumea şi a infectat zeci de milioane de oameni.

 

Documente ale Guvernului chinez consultate în martie de South China Morning Post indicau că primul caz de infectare cu coronavirus a fost identificat în 17 noiembrie 2019, la un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei. Cu toate acestea, “pacientul zero” încă nu a fost confirmat oficial.

 

Autorităţile chineze au identificat oficial primul caz de Covid-19 abia pe 8 decembrie 2019.

 

În săptămânile care au urmat, personalul medical din Wuhan a tratat zeci de pacienţi care sufereau de o pneumonie de cauză necunoscută. Pacienţii au fost trataţi pentru o serie de simptome pe care medicii nu şi le puteau explica, cum ar fi febră mare, tuse şi probleme respiratorii, scrie Newsweek.

 

Pe 26 decembrie 2019, un cuplu în vârstă a ajuns la spitalul din Hubei. Zhang Jixian, unul dintre medicii care i-au tratat pe cei doi pacienţi, a declarat în aprilie pentru agenţia de presă chineze Xinhua că boala “seamnănă cu gripă sau pneumonia obişnuită”.

 

Însă radiografiile făcute pacienţilor arătau că aceştia prezentau o serie de anomalii pulmonare care nu sunt caracteristice nici uneia dintre aceste boli.

 

Zhang a lucrat ca expert medical în timpul epidemiei SARS care a apărut în China în 2003 şi a ucis peste 800 de oameni din întreaga lume. În baza acestei experienţe, medicul a susţinut varianta ca cei doi bătrâni să aibă o nouă boală infecţioasă.

 

După ce a examinat radiografiile, ea a cerut să fie testat şi fiul cuplului şi a descoperit că şi acesta prezenta aceeaşi anomalii pulmonare.

 

„Este puţin probabil ca trei membri ai unei familii să facă aceeaşi boală în acelaşi timp dacă nu este vorba despre o boală infecţioasă”, a declarat medicul pentru Xinhua.

 

Pe 27 decembrie, un alt pacient a ajuns la spital cu febră şi tuse, iar în urma analizelor, medicii au observat aceleaşi anomalii prezenta la plămânii săi. Pacientul şi familia sa au fost supuşi unor analize de sânge care au indicat că sufereau de o infecţie virală, însă cauza simptomelor nu putea fi identificată, testul pentru gripă fiind negativ.

 

Zhang a transmis un raport oficialilor spitalului în care spunea că este vorba despre o nouă boală virală.

 

În acest moment, încă nu era clar dacă boala este contagioasă, astfel că medicul i-a plasat pe cei patru pacienţi în carantină şi a cerut personalului medical să poarte echipament de protecţie.

Pe 29 decembrie, alţi trei pacienţi au ajuns la spital, prezentând aceleaşi anomalii pulmonare.

 

Atunci, spitalul a format o comisie de experţi care a demarat o anchetă internă. S-a constatat că toţi aceşti pacienţi au mers într-o piaţă din Wuhan, la fel ca un al patrulea pacient ajuns la spital cu boala misterioasă.

 

Investigaţia internă demarată de Spitalul Provincial Hubei a concluzionat aceste cazuri necunoscute de pneumonie erau neobişnuite şi necesită investigaţii suplimentare. Personalul medical a raportat situaţia autorităţilor locale pe 29 decembrie.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Wuhan a pornit o anchetă proprie, descoperind că mai mulţi pacienţi cu pneumonie au fost în piaţa respectivă.

 

Autorităţile sanitare din Wuhan au identificat mai multe persoane infectate şi pe 30 decembrie au raportat situaţia către autorităţile centrale de la Beijing. Comisia municipală de sănătate din Wuhan a trimis o alertă, informând instituţiile subordonate despre cum să răspundă la un posibil focar de pneumonie infecţioasă.

 

În ultima zi a anului 2019, comisia a lansat prima informare publică privind această epidemie de pneumonie virală. Erau deja 27 de cazuri confirmate, iar şapte pacienţi erau în stare critică.

 

În timp ce încă nu existau dovezi ale transmiterii de la om la om a bolii şi cauza pneumoniei era încă neidentificată, autorităţile din Wuhan au sfătuit oamenii să poarte măşti de protecţie şi să evite zonele aglomerate.

 

Informaţia a fost preluată în scurt timp de presa naţională din China şi apoi de agenţiile de ştiri internaţionale. În acelaşi timp, pe reţelele de socializare din China circulau zvonuri că focarul ar putea fi legat de virusul SARS.

 

Beijingul a trimis mai mulţi experţi la Wuhan pentru a efectua o investigaţie şi pentru a preleva probe de la pacienţii care sufereau de noua boală. Autorităţile au izolat toţi pacienţii şi au plasat sub supraveghere toţi contacţii.

 

Până la 2 ianuarie, 41 de pacienţi fuseseră internaţi cu această nouă boală, însă cercetări ulterioare au dus la concluzia că numărul persoanelor infectate în acest moment era semnificativ mai mare.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China, testele de laborator ale pacienţilor care sufereau de pneumonie virală au fost negative pentru 26 de agenţi patogeni respiratori. Abia pe 7 ianuarie oamenii de ştiinţă chinezi au confirmat că focarul a fost provocat de un nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV.

 

Pe 24 ianuarie, un grup de oameni de ştiinţă chinezi a publicat un studiu în revista The Lancet privind cele 41 de cazuri de îmbolnăvire.

 

Lucrarea - primul studiu ştiinţific evaluat de colegi, disponibil public cu privire la focar - a constatat că 27 dintre aceşti pacienţi au fost la un moment dat în piaţa de fructe mare Huanan, care a fost închisă de autorităţile chineze la 1 ianuarie.

 

Treisprezece dintre aceşti pacienţi au fost internaţi la terapie intensivă şi şase au murit, indicând o rată ridicată a mortalităţii în acel moment. De asemenea, studiul a constatat că primul pacient a dezvoltat simptome la data de 1 decembrie 2019.

Primul caz de infectare în afara Chinei a fost confirmat pe 13 ianuarie, în Thailanda. Pe 20 ianuarie, virusul se răspândise deja şi în Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite.

 

Autorităţile chineze au închis oraşul Wuhan - cu 11 milioane de locuitori - pe 23 ianuarie, o încercare disperată de a opri virusul. Deja numărul cazurilor trecuse pragul de 500, iar 17 persoane decedaseră.

 

În România, primul caz de infectare cu noul tip de coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie, la un bărbat de 25 de ani din Gorj. Acesta lucra la firma unui cetăţean italian, care a fost diagnosticat pozitiv la întoarcerea din România.

 

De atunci, aproape 56 de milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel global şi au murit 1,35 de milioane de oameni.

 

Numărul infectărilor în România a ajuns la 373.474 şi 9.261 de decese.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro