Atentatul de la Nisa putea fi prevenit, consideră experţii, cu ajutorul unui sistem care deja se foloseşte în Marea Britanie sau în SUA. Instalarea unor dispozitive mobile de beton şi filtre ale poliţiei în jurul unui eveniment la care participau 30.000 de oameni ar fi putut reduce riscul comiterii atacului cu un camion de mare tonaj în oraşul francez Nisa, titrează Paris Match şi BBC.

BBC notează că există dispozitive din beton sau metalice, care pot fi amplasate în cadrul unui dispozitiv mobil pentru securizarea unor instituţii sau a unor evenimente în aer liber.

Marea Britanie, Israelul şi Statele Unite au unele dintre cele mai avansate sisteme de securitate. Spre exemplu, blocuri de beton cu înălţimea corespunzătoare pot bloca trecerea unui camion de mare tonaj. Astfel de dispozitive fixe sau mobile sunt utilizate în jurul instituţiilor politice din Londra şi chiar în jurul Stadionului clubului sportiv Arsenal.

Direcţia britanică pentru combaterea terorismului a publicat în 2014 un raport de 81 de pagini care oferă o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea securităţii în zone de interes public, inclusiv în timpul unor evenimente speciale. Printre recomandări figurează identificarea tipurilor de ameninţări şi stabilirea modalităţilor de diminuare a riscurilor, notează BBC.