În anul 1772 pe Valea Rudariei au fost consemnate 8 mori, iar in anul 1874 au fost cunoscute 51 de mori. În decursul timpului, datorită inundaţiilor o mare parte dintre aceste mori de apă cu ciutura au fost distruse, astaăzi se mai păstrează doar un numar de 22 de mori care sunt aşezate de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara lui.

UNESCO a inclus cele 22 de clădiri în patrimoniul mondial. Morile de apă atrag anual mii de turişti din toate colţurile tarii. Vara, mai ales, zona este o oază de răcoare pentru că temperaturile nu depăşesc acolo niciodată 28 de grade Celsius.

Cele 22 de mori de apă nu sunt doar nişte muzee în natură. Localnicii le folosesc şi astăzi la măcinat, iar, la procedeu, pot asista şi turistii curioşi. Există chiar o listă de aşteptare a celor care doresc să macine porumbul. Localnicii spun că mălaiul măcinal la morile de pe Cheile Rudariei este mult mai bun decât la cele electrice, deoarece este mult mai fin şi păstrează gustul şi mirosul porumbului. Morile reuşesc să macine 130-140 kg de făină în 24 de ore.

Cele 22 de mori fac parte din patrimoniul UNESCO şi au fost reabilitate in 2004. SIngurul lucru care lipseşte zonei este promovarea...