Şcolile şi facultăţile vor trece la cursuri online, iar grădiniţele se vor închide complet. Restricţiile intră în vigoare vineri seară, autorităţile motivând că sunt necesare pentru ca sistemul sanitar să nu fie copleşit.

 

”Un singur lucru s-a dovedit eficient împotriva COVID-19, anume carantina sau limitarea contactelor sociale” a declarat premierul ţării, Boyko Borissov. Inspectorul şef din domeniul sănătăţii a completat: ”Măsurile sunt necesare pentru ca fiecare dintre noi să poată sărbători Crăciunul”.

 

După anunţul premierului, sute de bulgari au protestat împotriva măsurilor şi au cerut demisia guvernului, pe care îl acuză că este corupt şi că nu a reuşit să reformeze sistemele de sănătate şi de educaţie.

 

Bulgaria a reuşit să controleze primul val de coronavirus din primăvară, dar în cadrul valului din toamnă, cazurile s-au înmulţit semnificativ. La o populaţie de circa şapte milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat aproape 130 de mii de cazuri şi peste 3.200 de decese. În spitale sunt internate peste 6.300 de persoane, dintre care patru sute la terapie intensivă. În plus, există un deficit de personal medical.

 

În ultimele 14 zile, în Bulgaria rata mortalităţii raportată la suta de mii de locuitori a fost a treia cea mai mare din UE, după Belgia şi Cehia.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro