Primesc primele arme înainte să împlinească zece ani. Sunt duşi în măcelării pentru a fi obişnuiţi cu sângele şi cu ideea de moarte încă de mici, sunt învăţaţi să dispreţuiască forţele de ordine, iar mai apoi sunt folosiţi de mafie pentru asasinate, transport de droguri sau supravegheri în teritoriu: sunt detalii oferite de un colaborator al justiţiei italiene care a fost recrutat de mafie pe când alţii de vârsta lui abia intră în clasa întâi.

 

Luigi Bonaventura avea puţin sub zece ani atunci când i-au dat pe mână primul pistol. Îşi aminteşte că mâinile sale erau mici şi firave, încât reculul i-a dat degetul peste cap. Acum este unul dintre martorii cheie ai justiţiei italiene şi a participat la zeci de procese. El a fost unul dintre copiii soldaţi ai mafiei italiene 'ndrangheta.

 

„La început îţi aduc pistoale acasă”

"Eşti crescut în familii care îţi predau subcultura mafiotă, cu părinţi şi unchi care îţi indoctrinează cultul familiei mafiote. La început îţi aduc pistoale acasă, te învaţă cum să le cureţi, cum să le foloseşti, să le încarci, iar mai apoi te încurajează să repeţi jocul. Pe urmă îţi arată armele de asalt, iar tu cum eşti mic, rămâi fascinat. Asişti la percheziţii, la arestări, te învaţă să dispreţuieşti forţele de ordine. Toate aceste lucruri pe care le trăieşti în copilărie te condiţionează şi te marchează pe viaţă."

 

Bonaventura îşi aduce aminte cum era deseori dus la măcelărie, unde copiii soldaţi erau învăţaţi să omoare animale, pentru a se obişnui cu sângele.

 

"Pe vremuri eu nu înţelegeam aceste lucruri. Când m-am maturizat mi-am dat seama că era un mod prin care încercau să mă obişnuiască cu moartea"

 

Italianul mai povesteşte că aceste practici erau de ajutor în momentul primului asasinat: "până când nu tragi cu arma, nu simţi nimic".

 

Şi în zilele noastre, clanurile mafiote italiene recrutează copii pe care îi iniţiază în cariere de criminali, aşa cum demonstrează anchete recente în Piemonte şi Calabria.

 

Un cap mafiot îl învaţă pe fiul de 8 ani să fie criminal

Interceptări ale Direcţiei Antimafie din Torino din octombrie 2019, făcute publice recent, arată cum cei mici sunt invitaţi în clanuri şi sunt încurajaţi să fie mândri că aparţin 'ndranghetei.

 

Alte anchete făcute în sudul Italiei arată cum un boss îi predă fiului său, în vârstă de numai opt ani, lecţii de criminalitate.

 

Minorul nu doar că era conştient de activitatea părinţilor săi, ambii implicaţi în traficul de droguri, dar participa la acest lucru pentru a-şi mulţimi părinţii. Tatăl său îl admira şi îi repeta des că "abia aşteaptă să-i ia locul".

 

Acesta îşi mai învăţa fiul despre dozajul drogurilor, despre aprovizionarea cu muniţie, despre cum se rezolvă problemele cu furnizorii internaţionali.

 

Înregistrările au ajuns în redacţia jurnaliştilor de la Corriere della Sera şi confirmă că ce se vede pe străzile din sudul ţării are legătură cu ce vorbeşte presa din Italia.

 

De-a lungul anilor, tribunalul din Reggio Calabria a dispus măsuri de protecţie pentru copiii utilizaţi în transportul de droguri şi de arme. 70 de minori au fost luaţi din familiie lor şi duşi în centre speciale, iar 30 de familii s-au mutat din Calabria încercând să se disocieze de criminalitate.

 

"Îmi aduc aminte de un copil implicat cu normă întreagă în activitatea familiei sale, care era constrâns să transporte arme de război şi să asiste la tăierea dozelor de droguri. Acum tatăl lui este la închisoare, iar copilul a fost transferat într-o altă localitate şi este liber, liber să studieze, să se mişte, să existe. Acum, că a mai crescut, este un adolescent normal.

Şi noi, cei care colaborăm cu justiţia am contribuit într-un fel la îndepărtarea copiilor noştri de tentaculele clanurilor. Ei au o viaţă plină de sacrificii pe care nu şi le-au ales, din cauza greşelilor noastre sunt loviţi de tot felul de dificultăţi", explică Bonaventura.

 

- Fenomenul Baby Gang -

Subiectul nu este deloc nou în Italia. De câţiva ani se vorbeşte din ce în ce mai des despre clanurile copiilor, care şi-au format propriile ierarhii.

 

În Napoli, locul unde cele mai temute grupuri mafiote au controlat zeci de ani cartierele, grupurile de tineri vor acum să le calce pe urme. De la trafic de droguri şi jafuri până la ameninţări şi port ilegal de armă.

 

Italienii le numesc "Baby Gang", tocmai pentru că cei mai mulţi dintre micii infractori sunt minori. În fiecare săptămână apar ştiri despre confiscările făcute de poliţişti, despre alt jaf sau o altă răfuială între tineri, care de multe ori lasă în urmă şi victime.

 

Asemănătoare bandelor latine, se dedică violenţelor, alcoolului şi drogurilor mult mai devreme decât v-aţi putea imagina. Nu au niciun cod de comportament, aşa cum avea mafia tradiţională: fac infracţiuni, se filmează cu telefoanele şi nu se ascund.

 

Diferenţele dintre grupurile mari de mafioţi şi puştanii teribilişti sunt foarte puţine, iar poliţiştii tratează cu aceeaşi seriozitate cazurile.

 

Crescuţi la umbra celor mai temute organizaţii mafiote din Europa, mulţi dintre aceşti copii fac ce au văzut şi ce au fost învăţaţi.

În spatele periferiei extreme din Napoli, există un centru care primeşte minorii certaţi cu legea.

 

Mafiot din copilărie

Salvatore are 16 ani şi este pentru al şaselea an la rând în clasa a 8-a. Nu a fost niciodată la şcoală şi niciodată la grădiniţă. Camorra şi mafia italiană l-au corupt încă de mic. Şi el face parte dintre cei care au terorizat Napoli cu violenţe şi jafuri. Este îmbrăcat la modă şi plin de tatuaje.

 

Unul, chiar pe pulsul mâinii stângi, 611, adică numărul reprezentativ al clanului din care a făcut parte, "Mazarella".

 

Pe lângă el, zeci de alţi copii sunt acolo din acelaşi motiv.

 

Paradoxul este că drama acestor copiii generează altă dramă. Duşi cu forţa în centre, mulţi dintre ei încearcă şi chiar reuşesc să evadeze. Fără educaţie, aceştia continuă să facă ce au văzut şi ce au fost învăţaţi. Nimeni nu ştie cum să oprească acest fenomen, iar lupta împotriva mafiei deşi continuă de zeci de ani, este abia la început.

 

Numărul infracţiunilor comise de minori în prima parte a anului 2019: (46.802 total)

106 crime

173 sechestre de persoană

940 violuri

5494 trafic de droguri

 

Napoli este capitala infracţiunilor făcute de minori. 163 de crime şi tentative de crimă la un milion şi jumătate de locuitori este o statistică apăsătoare pentru Europa.

 

Copiii au pistoale şi pachete cu bani în buzunar înainte să intre la liceu

Au şi ritualuri de iniţiere ad hoc, care prind viaţă în interiorul stucturilor care ar trebui să le fie scut în faţa unor astfel de realităţi. Băncile şcolii sunt planul de rezervă al mafiei, dacă nu există o moştenire mafiotă şi nu sunt părinţii cei care îşi încurajează copiii să intre în sistem.

 

Se pleacă de la actele de bulism nejustificat şi mai apoi, după ce se consolidează cercul de apartenenţă, încep să aplice aceleaşi lucruri şi în exterior.

Nu este aşadar nicio surpriză că abandonul şcolar la tinerii de 18 - 24 de ani este cu 4% mai mare decât media UE.

 

În unele oraşe, sângele şi pumnii au luat locul miuţelor şi genunchilor juliţi în spatele blocurilor. Iar în condiţiile în care 6 copii din 100 vor să facă parte dintr-un astfel de "gang" - potrivit unei statistici făcute de experţii din Milano (pun link la final) -, nu putem exclude din scenariu, din păcate, nici copiii imigranţilor români.

 

O româncă de 17 ani, şefa unei bande din Roma

La Roma a fost destructurată o asemenea bandă, la conducerea căreia se afla o româncă de numai 17 ani.

 

Deşi păreau numai un grup de adolescenţi, aceştia ţineau în pumn un întreg cartier din Roma. Românca era singura fată din grup şi a reuşit să le cucerească respectul celorlalţi din grup, care o porecliseră "malefica".

 

Prin rândurile organizaţiei militau şi majori, care se uneau deseori cu banda pentru infracţiuni: cel puţin 40 în cinci luni. Ziarele din Peninsulă scriu că aceştia ar fi pus bazele unei organizaţii criminale din toate punctele de vedere.

 

Fiecare oraş are istoria lui. La Milano de exemplu, sunt în jur de 2500 de copii care fac parte din aceste grupuri: Barrios 18, MS13, Maras. Îi poţi întâlni mai ales seara, în special în zona Barona.

 

Cesare Romano, responsabilul pentru "copilărie şi adolescenţă" a Regiunii Campania, are şi o explicaţie care ar justifica implicarea românilor în astfel de situaţii: "Sunt formate în mare parte din copiii imigranţilor de a treia sau a patra generaţie, care s-au trezit într-o realitate necunoscută, cu dificultăţi de comunicare în limba italiană, nu reuşesc să se integreze în comunitate sau chiar în propria lor familie care i-a adus în Italia după mulţi ani. Pentru ei, intrarea într-o astfel de gaşcă este ca şi cum ar găsi o nouă familie. Şi prezenţa acestor grupuri în unele zone condiţionează inclusiv copiii liniştiţi, care pentru a se apăra la rândul lor, sunt aproape constrânşi să intre într-un alt grup."

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro