Cercetătorii care au efectuat studiul pe un eşantion de 230 de mii de pacienţi, în mare parte americani, au spus că nu este clar modul în care virusul provoacă afecţiuni psihice, cum ar fi anxietatea şi depresia, dar că acestea sunt cel mai frecvent întâlnite, din totalul de 14 afecţiuni neurologice analizate. Cazurile de accident vascular cerebral, demenţă şi alte tulburări neurologice au fost mai rare, dar semnificative, în special în rândul pacienţilor care au suferit de o formă mai severă de Covid.

 

Studiul, publicat în revista Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale a 236.379 de pacienţi cu Covid în mare parte din Statele Unite, şi au descoperit că 34% dintre aceştia au fost diagnosticaţi cu boli neurologice sau psihiatrice în decurs de şase luni de la infectare. Afecţiunile neurologice au fost mai frecvente în rândul pacienţilor bolnavi de Covid decât cei care au suferit de gripă sau alte infecţii respiratorii. Anxietatea (17% dintre participanţi) şi tulburările afective, de dispoziţie (14%), au fost cele mai întâlnite şi nu au avut legătură cu severitatea formei de Covid de care a suferit pacientul.

 

“Deşi riscurile individuale pentru majoritatea tulburărilor sunt mici, efectul asupra întregii populaţii poate fi substanţial”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Oxford, coordonator principal al studiului.

 

Cu toate acestea, 7% dintre pacienţii cu forme severe, internaţi la terapie intensivă, au avut accidente vasculare, iar 2% dintre aceştia au fost diagnosticaţi cu demenţă.

 

“Rezultatele studiului nostru indică faptul că bolile cerebrale şi tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după infectarea cu COVID-19 decât după gripă sau alte infecţii respiratorii”, a spus Max Taquet, psihiatru la Universitatea Oxford din Marea Britanie şi unul dintre coordonatorii studiului. Acesta a adăugat că analiza nu a putut identifica mecanismele biologice sau psihologice implicate dar susţine că sunt necesare cercetări detaliate urgente pentru a le identifica.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro