Proiectul de restaurare a frescelor de la Mănăstirea Dragomirna face parte dintre laureaţii de frunte ai Premiului UE pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra ediţia 2014, la categoria "Conservare". În plus, acest proiect a primit şi Premiul Publicului, în cadrul unui vot online cu peste 10.000 de participanţi, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Acest proiect este unul dintre cele 6 care au primit Marele Premiu, în cadrul celor 4 categorii evaluate: conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţie, formare şi sensibilizare. Cei şase laureaţi au fost selectaţi de un juriu independent format din experţi.

Din comentariile privind proiectul de la Mănăstirea Dragomirna, rezultă că juriul a fost impresionat de nivelul înalt de profesionalism de care s-a dat dovadă în procesul complex de restaurare şi conservare a acestei imense opere de artă, care acoperă aproximativ 900 de metri pătraţi de suprafaţă murală. Lucrările s-au desfăşurat in situ, într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Din echipa de conservare au făcut parte 50 de profesionişti şi studenţi din diferite ţări, sub conducerea unui expert român. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, tradiţionale şi reversibile, iar patina originală şi starea de spirit transmisă de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.

Cei 27 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra 2014 au fost selectaţi din 160 de proiecte nominalizate, provenind din 30 de ţări. Jurii de specialitate alcătuite din experţi independenţi evaluează proiectele nominalizate şi selectează câştigătorii în cadrul celor patru categorii menţionate mai sus. Cei 27 de câştigători primesc o plachetă sau un trofeu. Fiecare dintre cei şase câştigători ai Marelui Premiu primeşte, în plus, câte 10.000 de euro.