Apare o nouă ţară pe harta Europei. Cu o populaţie de doar câteva zeci de mii de locuitori, autorităţile au demarat deja procedura pentru independenţă.

 

Apare o nouă ţară în Europa – Insulele Shetland

Aparţinând Scoţiei, insulele Shetland reprezintă un arhipelag format din aproape o sută de insule, dintre care doar cincisprezece sunt locuite. În total, acestea au puţin peste 23.000 de locuitori, iar autorităţile doresc obţinerea independenţei politice şi financiare. Se pare că totul are legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de pe 31 decembrie.

 

“Cei mai mulţi dintre consilierii săi, într-un vot de 18 la 2 cu doi absenţi, au aprobat o moţiune pe această temă iniţiată de trei consilieri asociaţi cu mişcarea pentru autonomie Wir Shetland („Shetlandul nostru” în dialectul local, el Norn). Credem că Shetland are mijloacele necesare pentru a avea un viitor bun. Totuşi, în ultima perioadă am văzut că luarea deciziilor este din ce în ce mai centralizată şi finanţarea publică este redusă constant.

 

Suntem îngrijoraţi de faptul că această situaţie actuală ameninţă serios prosperitatea şi chiar sustenabilitatea de bază a Shetland ca şi comunitate. Pentru a găsi alternative care să garanteze că Shetland poate reuşi şi îşi poate menţine întregul potenţial, noi, subsemnaţii, decidem că, acum, Consiliul Insulelor Shetland începe formal să exploreze opţiuni pentru a realiza autodeterminarea financiară şi politică”, spune un reprezentant, conform ABC.ES.

 

Insularii doresc “divorţul” de Scoţia de ani de zile

Povestea dintre Scoţia şi Shetland nu este deloc una nouă. După referendumul pentru independenţa scoţiană din 2014, unde 55% dintre oameni au decis să rămână în Marea Britanie, votul insulelor în favoarea rămânerii a fost de peste 63 de procente. Atunci, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai insulelor a declarat că în cazul în care Scoţia ar fi ales să iasă din Regatul Unit, Shetland s-ar fi alăturat Marii Britanii.

 

Care este cel mai nou stat din Europa

Pe 13 aprilie 2015, pe harta lumii apărea o nouă ţară: Republica Liberă Liberland. Cei 7 kilometri pătraţi se găsesc între Croaţia şi Serbia, iar limbile oficiale sunt ceha şi engleză. Ceea ce este de-a dreptul hilar este faptul că statul reprezintă, de fapt, o bucată de teren fără locuitori, de pe malul vestic al Dunării. Desigur, Liberland are şi un preşedinte, care s-a autoproclamat şeful statului: un politician ceh în vârstă de 36 de ani, pe nume Vít Jedlička.

 

 

 

sursa: www.playtech.ro