Călătoriile spre destinaţii exotice îndepărtate pot fi o experienţă plină de satisfacţii pe care multe femei din Occident o iau ca de la sine înţeleasă, însă există ţări în care turistele sunt expuse atitudinilor misogine, hărţuirilor şi, în unele cazuri extreme, chiar pericolului.

Deşi agresiunile împotriva femeilor au devenit extrem de comune în ţări precum India, există destinaţii turistice populare, precum Turcia sau Marocul, care nu sunt atât de sigure pentru turiste, aşa cum s-ar putea crede. Mail Online Travel a realizat un top al destinaţiilor turistice populare unde femeile ar trebui să îşi ia măsuri de precauţie atunci când călătoresc, notează Agerpres.

India 

În India, ţara considerată cea mai periculoasă pentru femeile care călătoresc singure, violurile în grup, cărora le cad victime atât localnicele cât şi turistele, au atins cote alarmante în anumite regiuni. Unele relatări sugerează că la fiecare 20 de minute în India are loc un viol. Deşi autorităţile depun eforturi pentru a aduce autorii acestor fapte în faţa justiţiei, numărul infracţiunilor împotriva femeilor a crescut cu 7,1% din 2010, după cum indică Biroul Naţional de Înregistrare a Infracţiunilor. La începutul acestei luni, o studentă japoneză a fost drogată şi violată în nordul Indiei, iar săptămâna trecută, o înregistrare video în care două femei sunt violate de mai mulţi bărbaţi a fost postată pe internet de o organizaţie pentru drepturile omului, în speranţa că agresorii vor fi identificaţi.

Brazilia 

Imaginile superbe cu femei îmbrăcate sumar la faimosul Carnaval de la Rio nu pot masca faptul o că o mare parte din ţară rămâne sub influenţa violenţei bandelor criminale şi a poliţiei abuzive. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, numărul violurilor a crescut cu 157% între 2009 şi 2012, alimentat de machismul culturii braziliene. În urmă cu doi ani, o turistă din SUA a fost violată într-un autobuz, în timp ce prietenul ei, legat cu cătuşe, a asistat neputincios la scenă. Autorităţile au încercat să depună eforturi suplimentare pentru Cupa Mondială la Fotbal de anul trecut, însă violurile, agresiunile asupra femeilor şi jafurile armate care vizează turiştii rămân o problemă în această ţară.

Turcia 

Turcia are puţine lucruri în comun cu Europa atunci când este vorba de atitudinea faţă de femei, scrie sursa citată. Tentativa de viol şi uciderea studentei Ozgecan Aslan (20 de ani) săptămână trecută au readus în atenţia publică problema violenţei împotriva femeilor. Oribila crimă a stârnit zeci de proteste în Turcia, care au încercat să atragă atenţia asupra violenţelor la care sunt supuse femeile în această ţară — un subiect încă tabu în societate, predominant musulmană.

Thailanda

Deşi milioane de turişti vizitează Thailanda în fiecare an, uciderea brutală a doi turişti britanici, David Miller şi Hannah Witheridge, în septembrie 2014 la Koh Tao, a atras atenţia asupra feţei nevăzute şi adesea violente a societăţii thailandeze. Tânăra a fost violată înainte de a fi omorâtă.

În 2013, o studentă de 20 de ani din Scoţia a fost ameninţată cu arestarea de către poliţia thailandeză după ce a fost violată de un grup de bărbaţi, dar nu a reuşit să găsească vreun martor care să-i susţină acuzaţiile. Potrivit Centrului de Informaţii privind violenţa domestică din Thailanda, violenţa împotriva femeilor este o problemă tot mai gravă în această ţară şi este alimentată, în parte, de procurarea, extrem de uşoară, a drogului recreaţional Yah Bah şi a alcoolului.

Egipt

Deşi pachetele de vacanţă din staţiunile Sharm el-Sheikh şi Hurghada au fost principalele atracţii turistice oferite de Egipt timp de mai mulţi ani, după revoluţia din 2011, ţara a fost afectată de instabilitate şi de un val fără precedent de violenţe sexuale împotriva femeilor.

În condiţiile în care numărul poliţiştilor de pe străzi a scăzut, atacurile sexuale asupra femeilor — inclusiv cel asupra unei jurnaliste britanice în Piaţa Tahrir din Cairo — au făcut ca numărul turiştilor veniţi pentru a vizita faimoasele ruine ale ţării să scadă dramatic.

Columbia

Turismul în Columbia a înflorit puternic în ultimii ani, pe măsură ce această ţară sfâşiată de conflict a început să abordeze problema trecutului său zbuciumat. Deşi ţara a devenit mai sigură pentru turişti comparativ cu acum 10 ani, violenţele sexuale împotriva femeilor rămân extrem de răspândite, victime fiind în special femeile din zone sărace.

Sistemul de transport public din capitala Bogota, alcătuit doar dintr-o reţea de autobuze, se află pe primul loc în topul celor mai nesigure sisteme de transport din lume, potrivit unui studiu realizat de YouGov în 2014 pentru Thomson Reuters Foundation.

De asemenea, potrivit Human Rights Watch, poliţia coruptă face prea puţin pentru protejarea femeilor şi aducerea violatorilor în faţa justiţiei.

Africa de Sud

Africa de Sud a devenit o destinaţie turistică tot mai populară, dar ţara rămâne una dintre cele mai periculoase din lume. Africa de Sud are una dintre cele mai mari rate de viol şi de agresiuni sexuale, iar jafurile şi ameninţările cu arma sunt extrem de des întâlnite. Peste 66.000 de infracţiuni sexuale au fost raportate între 2012 şi 2013, ceea ce înseamnă 127 de infracţiuni sexuale la 100.000 de locuitori.

Maroc

O altă destinaţie populară, Marocul nu excelează atunci când vine vorba de protejarea drepturilor femeilor. Turistele care călătoresc singure sunt sfătuite să fie îmbrăcate modest şi să aibă corpul acoperit în această ţară musulmană conservatoare.

Deşi infracţiunile violente nu sunt în prezent o sursă importantă de îngrijorare, femeile, în special cele care călătoresc singure, sunt adesea hărţuite în Maroc.

Mexic

Milioane de americani — inclusiv celebrităţi — călătoresc în siguranţă în Mexic în fiecare an, dar unele zone ale ţării rămân sub controlul grupurilor infracţionale.

În pofida eforturilor guvernului pentru protejarea turiştilor în staţiuni cum ar fi Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Los Cabos sau Puerto Vallarta, există în continuare relatări despre infracţiuni armate şi violenţe.

Femeile care merg cu mijloacele de transport în comun ("micros") sunt expuse pericolului de viol.

Kenya

Kenya şi-a construit o reputaţie turistică pe baza faunei şi florei sale sălbatice şi a parcurilor safari. Mai puţin cunoscută este "reputaţia" sa în privinţa violenţei asupra femeilor.

Potrivit unui raport al Fondului Naţiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei, "femeile de toate vârstele, nivelurile de educaţie şi din toate grupurile sociale, indiferent dacă trăiesc în zonele rurale sau urbane, sunt supuse violenţelor în Kenya".

În 2010, un studiu realizat la nivel naţional a indicat că 32% dintre fetele din Kenya au fost abuzate sexual înainte de a ajunge la maturitate, iar în noiembrie 2014, femeile au ieşit în stradă în semn de protest după ce o tânără a fost atacată pentru că purta fustă scurtă. Răpirile şi agresiunile sexuale asupra turiştilor nu sunt o raritate în Kenya.