Staţiunea Păltiniş este o staţiune turistică cu caracter permanent, situată la 32 km sud-vest de Sibiu. Amplasată la o altitudine de 1442 m în Munţii Cindrel, staţiunea a fost întemeiată de Societatea Carpatină Transilvană în ultimul deceniu al secolului XIX, fiind cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România, inaugurată în anul 1894.

La începutul secolului XX, staţiunea a devenit cunoscută nu doar în Ardeal, ci şi dincolo de graniţele austro-ungare, fiind considerată drept „cel mai frumos loc din munţii de la răsărit de Karlovy Vary…”

În anul 1902, staţiunea Păltiniş a fost legată de Sibiu printr-o şosea care străbate un cadru natural de o frumuseţe deosebită.

 Aerul Păltinişului este unul dintre cele mai curate din întreaga ţară. Staţiunea se găseşte în mijlocul unei păduri de conifere, al cărei aer pur, încărcat de răşini, devine medicament în tratarea afecţiunilor generate de stres, surmenaj, astenie, fiind recunoscut mai ales, pentru bunele rezultate în combaterea afecţiunilor pulmonare.

 Păltinişul este o opţiune interesantă pentru un weekend prelungit destinat sporturilor de iarnă sau plimbărilor prin rezervaţia Iezerele Cindrelului la faimoasele lacuri glaciare.

Odată ajuns la Păltiniş, nu ai cum să te plictiseşti. Poţi să schiezi, să urci crestele împădurite din apropiere pe trasee accesibile sau doar să admiri panorama care ţi se deschide în faţă.

Condiţiile de schi sunt excelente începând din decembrie şi până în aprilie. Pârtiile din staţiune sunt accesibile pentru toţi împătimiţii sporturilor de iarnă.

Zona Păltinişului este locul prielnic pentru practicarea schiului de tură, tocmai datorită pantelor domoale şi a lipsei pericolului de avalanşe.

Pârtia de schi Arena Platoş  este situată pe platoul Poiana Poplăcii, la 1 km înaintea staţiunii Păltiniş, la o altitudine de 1400 de metri în Munţii Cindrel. Complexul de ski şi agrement oferă iubitorilor de sporturi de iarnă cinci pârtii dotate cu 4 instalatii de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, nocturnă, centru de închirieri, şcoală de ski şi snowboard, apres ski bar construit după model austriac, tabere şi evenimente.

 Arena Platoş este compusă din pârtii de dificultate uşoară şi medie, astfel:

 

    Pârtia Platoş – cu o lungime de 520 m, diferenţă de nivel de 75 m, capacitate de transport de 1 200 persoane/oră.

    Pârtia Panorama Sibiului – cu o lungime de 600 m, diferenţă de nivel de 100 m, capacitate de transport de 1200 persoane/oră.

    Pârtia Poiana Poplăcii-  cu o lungime de 600 m, diferenţă de nivel de 100 m, capacitate de transport de 1 200 persoane/oră.

    Pârtia Arena -  cu o lungime de 240 m, diferenţă de nivel de 35 m, capacitate de transport de 500 persoane/oră.

    Pârtia Soarelui – cu o lungime de 640 m, diferenţă de nivel de 75 m.

 

Pârtia dispune şi de schi bus, care asigură transportul zilnic pe ruta Sibiu, Răşinari, Păltiniş – Arena Platoş şi retur.

Un important obiectiv turistic în staţiune îl constituie Schitul Păltiniş, o biserică de lemn ridicată în jurul anului 1930, unde se află mormântul filozofului Constantin Noica.

Schitul a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Bălan şi are hramul “Schimbarea la Faţă a Domnului” şi beneficiază de o catapeteasmă realizată între 1944-1945 de Constantin Vasile în stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuţa a fost ridicată cu ajutorul unor meseriaşi din Răşinari. În turnul din brad sunt două clopote din bronz turnate de firma Kantz din Sibiu în 1927.

Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numără icoana Sf. Paraschiva datată 1904 şi o Psaltire din aceeaşi perioadă. Alte obiective turistice importante ce merită a fi vizitate sunt reprezentate de Parcul Natural Cindrel, Rezervaţia Iezerele Cindrelului, Lacul Iezerul Mare sau Lacul Iezerul Mic.