Canada ocupă, al treilea an consecutiv, primul loc într-un clasament al ţărilor cu cea mai bună reputaţie în străinătate, urmată de Suedia şi Elveţia, relatează agenţia Belga.

Clasamentul întocmit de Country RepTrak şi difuzat de Akkanto, partenerul său belgian, măsoară reputaţia unei ţări pe baza a patru criterii: încrederea, stima, admiraţia şi respectul, precum şi a percepţiei asupra a 16 aspecte, printre care siguranţa locului pentru turism, frumuseţea ţării, locuitori amabili şi prietenoşi, o politică socială şi economică progresistă, guvern eficient, etc.

Canada, ţara de pe prima poziţie, a obţinut 76,6 puncte din 100, urmată de Suedia cu 76,5, Elveţia - 76,3, Top 5 fiind completat de Australia - 76,1 puncte şi Norvegia - 74,1. La polul opus se află Pakistan - 28,8, Iran - 22,6 şi, pe ultima poziţie, Irak, cu 21,2 puncte. Clasamentul cuprinde 50 de ţări.

Se pare că puterea economică nu a fost un factor important în evaluarea reputaţiei, niciuna din cele trei mari economii mondiale nefiind prezentă în Top 10. Statele Unite ocupă poziţia a 22-a, China se situează pe locul al 44-lea, iar Japonia, pe al 14-lea, imediat după Belgia.

Studiul anual a fost realizat online pe 27.000 persoane din ţările G8 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite.