Bucureştiul poate fi un oraş frumos şi atractiv dacă ştii să îi observi adevăratele comori. Doar dacă vei reuşi să ignori aglomeraţia şi mizeria şi vei descoperi un oraş cosmopolit, cu numeroase muzee, clădiri frumoase, magazine luxoase şi parcuri pline de verdeaţă.

Palatul parlamentului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, este una dintre cele mai impresionate clădiri din lume, fiind a doua ca mărime după Pentagon. Edificiul a fost construit în timp record, în perioada 1983 - 1989, şi încă de la inaugurare a rămas cea mai controversată clădire din România. Pentru unii, Casa Poporului reprezintă un monument al comunismului, iar pentru alţii este un motiv de mândrie românească.

După căderea regimului comunist, în decembrie 1989, Casa Poporului urma să fie demolată prin dinamitare, pentru că simboliza perioada dictaturii ceauşiste. Clădirea a fost însă proiectată şi ridicată cu multe sacrificii din partea întregului popor, care a trăit în acea perioadă clipe de foamete şi frig. Mulţi s-au gândit să transforme clădirea în muzeu al comunismului sau într-un cazino.

Palatul Parlamentului are 1100 de încăperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de săli şi saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sală de concerte şi 2 parcări subterane. Toate materialele folosite la ridicarea şi amenajarea clădirii sunt româneşti. Piatra, marmura şi lemnul au fost aduse din toată ţara, iar brocarturile, tapiseriile şi covoarele au fost realizate special pentru încăperile clădirii.

Muzeul Satului

Muzeul Satului din Bucureşti este unul dintre primele muzee în aer liber din lume şi este una dintre atracţiile principale ale oraşului. Muzeul se află în parcul Herăstrău, într-o zonă de verdeaţă şi lacuri. Deţine peste 70 de gospodarii, cu ustensilele tradiţionale, adunate din toate colţurile ţării.

La Muzeul Satului, vizitatorii pot vedea tradiţiile şi obiceiurile de secole ale poporului român, dar şi modul de viaţă şi casele în care locuiau. Pe lângă casele pitoreşti, la Muzeul Satului vizitatorii mai pot vedea şi mobilier vechi românesc, unelte, obiecte din lut, icoane, carpete sau costume folclorice. Modul de viaţă tradiţional românesc este redat la Muzeul Satului prin ansambluri formate din gospodarii complete. Aici vei vedea case şi acareturi din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Maramureş, Bucovina, Moldova şi Dobrogea.

Pe lângă expoziţia în aer liber, muzeul deţine şi colecţii de manuscrise, studii, schiţe, desene, planşe, clişee pe sticlă, filme, negative alb-negru şi color sau fotografii. La Muzeul Satului au loc şi numeroase târguri, care atrag vizitatorii prin produsele pe care le expun.

Ateneul Român

Ateneul Român este una dintre emblemele capitalei şi reprezintă una dintre bijuteriile arhitectonice ale ţării. Clădirea a fost contruită în 1865, la iniţiativa unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din România, printre care se numără Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia şi Dr.N.Kretzulescu. Scopul construirii Ateneului Roman era "înzestrarea poporului cu cunoştinţe folositoare".

Atât exteriorul, cât şi interiorul impresionează prin măreţie şi frumuseţe. Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri şi 52 de loje. Bolta sălii Ateneului este decorată cu elemente zoo, fito şi antropomorfe în relief aurit, care amintesc de basmele româneşti. Ceea ce impresionează însă la Ateneul Roman este fresca de 70 de metri, pictată de Costin Petrescu şi realizată deasupra lojelor.

Curtea Veche

Curtea Veche a fost prima curte domnească din Bucureşti. Ea cuprindea un palat, o biserică, spaţiile destinate slugilor şi grădinile palatului. Astăzi, Curtea Domnească este un muzeu în aer liber care găzduieşte frecvent evenimente culturale, festivaluri şi târguri de artă medievală. În centrul vechi al Bucureştiului, în apropiere de Curtea Domnească se află şi Hanul Manuc, o altă emblemă a Bucureştiului de altădată.

Bucureştiul era un important centru economic, iar negoţul era favorizat în acest colţ de lume, fiind o legătură între Orient şi Occident.

Muzeul Curtea Veche a foat inaugurat în 1972 şi reprezintă o amenajare originală a vestigiilor reşedinţelor domneşti din secolele XVI-XIX. Şi acum se mai pot vedea fundaţiile cetăţii din secolul XIV şi zidurile din piatră ale cetăţii Bucureştilor.

Parcul Cişmigiu

Parcul Cişmigiu este cea mai veche grădina publică din Bucureşti. El a fost amenajt în stilul parcurilor englezeşti. Numele parcului vine de la cişmea. Domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ipsilanti a ordonat în 1779 contruirea a doua cişmele, iar şeful lucrărilor a primit titulatura de Marele Cişmigiu. Punctele de atracţie ale parcului sunt lacul şi debarcaderul de unde se pot închiria bărci de agrement, grădină de trandafiri , rondul roman, statuile, izvorul lui Eminescu şi restaurantul românesc.

Parcul Herăstrău

Parcul Herăstrău era cunoscut sub numele de Parcul Naţional Carol al II-lea şi a fost construit în 1936. Acesta este cel mai mare parc al Bucureştiului, iar în secolul XVIII reprezenta atracţia principală a bucrestenilor înstăriţi. Soţia lui Alexandru Ipsilanti era mare amatoare de distracţii în acest parc şi a contruit chiar şi un chioşc de vară.

Punctele de atracţie  ale parcului sunt zona Expoflora, Insula Trandafirilor, Gradina Japoneză, Aleea Cariatidelor şi Statuia generalului de Gaulle. Parcul este împărţit în două zone: o zonă liniştită, rezervată pentru odihnă şi cultură şi o zonă destinată sportului şi distracţiei, cu terenuri şi baze sportive, restaurante, cafenele, un parc de distracţii pentru copii şi cluburi nautice.

Castelul lui vlad Ţepeş

Una dintre atracţiile capitalei o reprezintă şi Castelul lui Vlad Ţepeş. Este mai puţin cunoscut publicului, însă are un farmec aparte şi atrage prin aspectul medieval. Castelul Vlad Ţepeş a fost construit în 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I şi reproducea la scară mică castelul lui Vlad Ţepeş de la Poienari, din judeţul Argeş.

Castelul a avut mai multe funcţii, fiind pe rând sediu pentru corpul de gardă pentru o unitate militară, dormitoare pentru muncitori şi subunitate de jandarmi, care asigura paza cătorva bănci din Capitală. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Castelul se viziteză de două ori pe an: de Ziua Eroilor (Înălţarea Domnului) şi de Ziua Armatei, pe 25 octombrie.

Casa Melik

Casa Melik este cea mai veche clădire locuibilă din Bucureşti, care s-a păstrat în formă ei originală şi adăposteşte Muzeul Theodor Pallady. În acest muzeu  vei găsi lucrări ale celebrului pictor, precum Lalele Roşii, Place Dauphin, portretele actriţelor Marioara Voiculescu şi Maria Ventura, lucrări de artă europeană şi orientală sau piese de mobilier. Colecţia expusă aici număra peste 1200 de piese atât ale artiştilor români, cât şi ale celor străini.

Publicul mai poate vedea piese de artă decorativă, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, khmera, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză. Muzeul mai deţine şi o serie de peste 800 de planşe desenate, peisaje, nuduri, portrete şi interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a pictorului Theodor Pallady.

Despre Casa Melik se spune că pivniţele sale se întind pe kilometri întregi şi că ar comunica cu alte case ale vechilor masoni. Se mai spune că Ana Melik a fost curtata de Mateiu Caragiale. Acesta era îndrăgostit de tânără domniţă, care l-a inspirat în scrierea lucrării Craii de Curte Veche.

Carul cu Bere

Caru cu Bere este una dintre cele mai vechi berarii ale Bucureştiului şi găzduia adevărate cenacluri literare. George Coşbuc, I.L. Caragiale, Octavian Goga sau Iancu Brezeanu erau doar câţiva dintre scriitorii şi oamenii de cultură care frecventau acest local. Restaurantul este o legendă vie a Bucureştiului şi unul dintre locurile cele mai frecventate de străinii aflaţi în căutarea tradiţionalismului românesc.

Berăria este unul dintre puţinele locuri unde arhitectura aminteşte celor care-i calcă pragul de ce Bucureştiul a fost considerat odată Micul Pariş . Picturile murale, vitraliile şi balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berăriei. Spiritul petrecerilor de altă dată este prezent şi în ziua de azi, atmosfera amintind de exuberanţa Bucureştiului de la începutul secolului XX.

Hanul cu Tei

Hanul cu Tei este singurul han din Bucureşti care şi-a păstrat intactă forma originală de la începutul secolului XIX. A fost construit în 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu şi Ştefan Popovici. Astăzi au rămas conservate, deasupra gangului de intrare, literele A.P. şi S.P., iniţialele proprietarilor de atunci, dar şi dată la care a fost construit.

În prezent, Hanul cu Tei adăposteşte cea mai mare galerie de artă din România. La Galeria de artă Hanul cu Tei vei găsi obiecte de artă vechi, precum piese de mobilier, lambriuri, tapiserii şi covoare, tablouri, fotografii, albume, documente vechi, ceasuri, aparate de fotografiat şi gramofoane, monede şi decoraţii, icoane şi chiar jucării. Galeria dispune de mai multe saloane: salonul Ludovic al XV-lea, salonul Louise–Phillipe, salonul Rococo şi salonul Ludovic al XVI-lea. În curtea hanului vei mai găsi şi numeroase magazine de artă, anticariat şi suveniruri.

 

Sursa: timp-liber.acasa.ro