Serviciile secrete daneze au informat joi că Statul Islamic ar putea să fie responsabil pentru uciderea a două femei, una din Norvegia şi cealaltă din Danemarca, în Munţii Atlas din Maroc, scrie Reuters.

Cele două femei sunt Louisa Vesterager Jespersen (24 de ani) din Danemarca şi Maren Ueland (28 de ani) din Norvegia iar cadavrele lor au fost găsite luni într-o zonă izolată, în drum spre Toubkal, cel mai înalt vârf din nordul Africii, o destinaţie populară de alpinism.

„Avem indicii că uciderile ar fi putut fi motivate politic, fiind astfel vorba de un act terorist”, a declarat Lars Lokke Rasmussen, prim-ministrul danez, la o conferinţă de presă. Trei suspecţi au fost arestaţi joi într-o staţie de autobuz din Marrakesh, după ce au încercat să cumpere apă de la un vânzător care le-a văzut cuţitele şi a chemat poliţia.

Procurorul general din Maroc a informat miercuri că un suspect arestat în Marrakech face parte dintr-o grupare militantă, însă nu a numit organizaţia. Poliţia din Maroc investighează imagini video de pe reţelele sociale care ar arăta momentul uciderii uneia dintre victime. Serviciile secrete daneze susţin că imaginile sunt adevărate.

„Videoclipurile şi investigaţiile preliminare ale autorităţilor marocane sugerează faptul că crimele ar putea fi conectate cu Statul Islamic”, se arată în comunicatul serviciilor secrete daneze.

În imagini, bărbaţii apar strigând „este voia lui Allah” şi „asta este pentru Siria”. Suspecţii le-ar fi numit pe cele două femei ”duşmani ai lui Dumnezeu”, conform Daily Mail.

Aceştia apar într-un alt filmuleţ în care jură credinţă liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi şi condamnă ”distrugerile provocate de avioanele de luptă ale alianţei Cruciaţilor”.

Cele două victime plecaseră împreună pentru o lună de vacanţă în Maroc. Ele doreau să escaladeze Muntele Toubkal, cel mai înalt vârf din Africa de Nord (4.167 metri), şi îşi instalaseră cortul într-un loc izolat situat la circa două ore de mers de satul Imlil, potrivit informaţiilor obţinute de AFP la faţa locului.