Barajul Colibiţa se află în apropiere de Cluj-Napoca şi a fost construit în scop hidroenergetic pe cursul râului Bistriţa, între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, în perioada 1977–1991. Acest barajul a fost realizat din anrocamente (*), în cantitate de circa 1600 milioane de metri cub şi are o cotă de 92 de metri şi o lungime a coronamentului de 251 metri. Zona în care este amplasat barajul este una de vis, parcă este o altă lume, o lume plină de minunăţii ale naturii.

Lacul de acumulare de la Colibiţa a fost construit pe locul unui sat, iar oamenii care locuiau acolo au primit despăgubiri şi au fost nevoiţi să se mute în alte părţi. Astfel, prin inundarea vechii localităţi, lucru care i-a marcat pe oamenii care au locuit acolo, s-a format lacul de astăzi. Se spune din strabuni că lacul ar fi blestemat şi că din când în când acesta îşi ia tributul. Acesta este situat la 900 de metri altitudine, într-o regiune alcătuită din roci vulcanice, cu o suprafaţă de 270 Ha şi o lungime de 13 km. Pe malurile lacului se află Staţiunea Colibişa, o zonă turistică deosebită, de o frumuseţe nemiîntâlnită, atât din punct de vedere al faunei şi al peisajului, cât şi al oamenilor care locuiesc aici.

(*) ANROCAMENT s. n. aglomerare de materiale (piatră, beton) care formează fundaţii, diguri, baraje. (după fr. enrochement)

Sursa: descopera.net