Betatriche Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din Capitală, a spus la Digi 24 că este puţin probabil ca persoanele vaccinate anti-covid să repete vaccinarea în acest an.

 

Noi date despre anticorpii dobândiţi în urma vaccinului anti-Covid

Beatrice Mahler a mai explicat că informaţiile de până în prezent indică faptul că imunitatea este asigurată până la opt luni, iar cercetările mai continuă în aşa fel încât vaccinurile să aibă un răspuns pe termen lung şi pentru mai multe dintre tulpini.

 

”Există pericolul ca cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, pentru că vorbim de tulpini care îşi modifică structura, tulpini noi de virus care ameninţă ca fiind o nouă provocare pentru următoarea perioadă. Dacă vorbim însă de tulpina care a circulat până acum, riscul de infectare e mult scăzut şi puţin probabil să existe acest risc, pentru că organismul are imunitate”, a spus Beatrice Mahler.

 

Cât durează imunitatea după vaccinare

Aceasta a fost întrebată şi cât durează imunitatea după vaccinare. Beatrice Mahler a răspuns că cercetările şi informaţiile publice de până acum ”merg spre surprize pozitive, întrucât s-a constatat că există o acoperire a imunităţii cu anticorpi la opt luni”.

 

”Cercetarea se duce într-o direcţie utilă dacă vorbim de imunitate pe termen lung la vaccinuri. Se lucrează la o platformă în care producţia de anticorpi să se realizeze contra genomului viral şi nu a proteinei de la suprafaţa virusului, care poate suferi modificări, iar asta va duce la vaccinuri care să acopere imunitar răspunsul pe termen lung şi pentru mai multe tulpini.

 

Puţin probabil să repetăm vaccinul în acest an. Vom vedea primele date şi rapoartele de la firmele producătoare privind persistenţa anticorpilor de la lotul de persoane luate în studiu, monitorizarea lor se face pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci vom avea răspunsuri mai exacte”, a spus managerul Institutului ”Marius Nasta”, din Bucureşti.

 

Beatriche Mahler a mai fost întrebată şi dacă cei care s-au vaccinat pot să îşi planifice fără riscuri un concediu vara aceasta. Ea a spus că acest lucru este posibil, dar cu rezerva de a ne informa cu privire la zonele unde dorim să mergem, întrucât acolo pot fi alte tipuri de tulpini. Deci, informarea trebuie să fie una constantă, a mai spus Beatrice Mahler.

 

În ce priveşte vaccinurile, ieri a început şi vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca/Oxford în România. Imunizările se fac în 180 de centre din România, iar până în prezent sunt deja peste 142 de mii de locuri rezervate.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro