Castelul Corvinilor din Hunedoara va rămâne deschis turiştilor de sărbători. Monumentul istoric va avea un program special de vizitare.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi deschis pentru vizitatori atât de Crăciun, cât şi în 31 decembrie. În aceste zile, monumentul istoric din Hunedoara poate fi vizitat conform unui program special.

Mirecuri, 24 decembrie 2014, programul de vizitare a Castelului Corvinilor va fi între orele 9 şi 13, iar ultima intrare va fi la 12:20. Joi, 25 decembrie 2014, monumentul poate fi vizitat între orele 13 şi 17, iar turiştii pot intra până la 16:20.

Miercuri, 31 decembrie 2014, castelul medieval îşi deschide porţile de la ora 10, până la 16, ultima intrare fiind posibilă la 15:20, iar în prima zi a anului 2015, turiştii nu vor avea acces în interiorul monumentului.

În zilele sărbătorilor de iarnă, numărul vizitatorilor Castelului Corvinilor va creşte simţitor, potrivit administratorilor lui, turiştii care îi trec pragul fiind, în special, cei care petrec sărbătorile în staţiunile de munte din judeţul Hunedoara.

Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare.

Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, regele care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit.
 

De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea. La 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.

Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.

În prezent, Castelul Corvinilor se află în administrarea Primăriei Hunedoarei şi a devenit cel mai vizitat monument din judeţul Hunedoara.