Autorul fotografiei, artistul Kerekes István este din Târgu Mureş şi are un palmares foarte bogat cu multe premii internaţionale. Portertul Yelenei, fetiţa surprinsă pe prispa unei case din Maramureş, în 2009, a depăşit orice aşteptări. Autorul a obţinut 600 de premii interaţionale în 58 de ţări şi este deţinătorul unui recordul mondial pentru cea mai apreciată fotografie portret de până acum. De atunci nici un alt fotograf nu a mai reuşit această preformanţă.

 

„Cea mai cunoscută şi cea mai premiată fotografie portret poartă titlul Yelena, cu care până în prezent a obţinut 600 de premii internaţionale în 58 de ţări din cele 6 continente. În baza datelor FIAP acest rezultat este un record mondial”, se arată pe pagina de Facebook a celui mai recent vernisaj al artistului care are loc la Oradea.

 

„Yelena” este o fetiţă din Maramureş pe care, într-una din zilele în care fotograful surprindea cu obiectivul aparatului său frumuseţile peisajului, a remarcat-o pe prispa unei case. A fost surprins de frumuseţea copilei, a fotografiat-o fără să bănuiască nici o secundă că va ajunge imaginea cea mai premiată din lume.

 

„Când am văzut-o pe această fetiţă, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feţei, frumuseţea şi farmecul irezistibil mi-au atras atenţia în acele momente”, şi-a descris fotograful subiectul pe site-ul său oficial.

 

Fotografia i-a adus 600 de premii Şi titlul de record mondial pentru cea mai premiată fotografie din lume.

 

"Pentru mine arta fotografică înseamnă a vedea şi a reda un lucru inedit şi a-l imortaliza cu ajutorul obiectivului, într-un mod unic, pentru urmaşii noştri. Totodată, înseamnă să le arăt celorlalţi minunile din jurul nostru, dar şi să scot în evidenţă greutăţile şi luptele care fac parte din viaţa noastră. A surprinde magia momentului şi a-l face nemuritor - acesta este scopul creaţiilor mele", a declarat artistul fotograf, potrivit Agerpres.

 

Kerekes Istvan este deţinătorul a nu mai puţin de 3000 de premii pe operele sale. O parte dintre acestea, Yelena şi încă 71 de lucrări care îi poartă semnătura sunt zilele acestea expuse la o galerie din Oradea.

 

Artistul s-a născut în România, a trăit vreme îndelungată în Târgu Mureş, iar de 15 ani s-a stabilit în Ungaria unde este profesor de educaţie fizică.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro