Drogurile fac ravagii între tineri. Cum îi poţi depista pe oamenii care consumă substanţe narcotice? Semnele consumului de droguri.

 

Cum îi poţi depista pe oamenii care consumă substanţe narcotice

Consumul de substanţe din categoria drogurilor a devenit un flagel cu răspândire rapidă, în special printre adolescenţi. Primii care îi pot depista pe tinerii care consumă aceste substanţe sunt părinţii, prietenii ori profesorii. În general, oameni care iau contact zilnic cu ei, căci pot observa uşor schimbările lor de comportament sau de stare.

 

Experţii de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău atrag atenţia că, în prezent, ”etnobotanicele”,  cele clasice, obţinute prin combinaţia mai multor substanţe, se pot prezenta în mai multe forme, toate putând fi chiar mai periculoase decât drogurile, putând provoca decesul de la prima doză.

 

Semnele consumului de droguri

Aşadar, pe lângă prevenire, ”ochirea” persoanelor dependente la timp, pentru ca mai apoi să fie consiliate şi îndreptate spre vindecare, sunt sarcini ce aparţin părinţilor, colegilor şi profesorilor. Cât despre semnele pe care cei atinşi de aceste tentaţii le dau, a vorbit mai multe psihologul Monica Săcuiu, de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Buzău.

„Apare absenteismul, o stare de somn, scăderea randamentului la învăţătură, schimbarea cercului de prieteni, izolarea lui ca individ atât în societate cât şi la şcoală, un somn permanent, acestea ar fi primele semne pe care cei apropiaţi ar trebui să le ştie şi să apeleze la specialist. Dorm foarte mult sau, din contră, au insomnii, mănâncă excesiv sau nu au poftă de mâncare. De asemenea, aspectul fizic este modificat: pot slăbi brusc aparent fără niciun motiv, mănâncă la ore inadecvate, noaptea, pot mânca mult fără motiv”, explică specialistul.

 

Recunoaşterea modificărilor de comportament necesită cunoaşterea anterioară a persoanei

Un alt motiv pentru care depistarea tinerilor care consumă droguri stă în mâinile celor apropiaţi este că recunoaşterea eventualelor modificări comportamentale pot fi semnalate doar de un om care cunoaşte anterior acea persoană, pentru a face o comparaţie cât mai corectă.

„Acasă observăm anumite semne dacă suntem atenţi, ca părinţi. Folosesc excesiv parfumul, folosesc excesiv guma mentolată, ca să mascheze mirosul de tutun, etnobotanice, ce fumează. Se izolează în camera lor, ascund telefonul sau le sună frecvent telefonul şi nu vor să răspundă în prezenţa părinţilor. Nu se mai îngrijesc iar igiena personală lasă de dorit. Lipsesc nemotivat de acasă sau mint. Lipsesc lucruri din casă, lucruri de valoare, bijuterii, telefoane mobile, pentru că le vând pentru a-şi procura dozele”, a mai spus psihologul.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro