Actriţa Stela Furcovici a rămas în amintirea publicului cinefil din România datorită rolului principal interpretat în filmul ”Ecaterina Teodoroiu” (1978), regizat de Dinu Cocea. Destinul său a fost întrerupt brutal de un accident stupid de circulaţie. A murit la 46 de ani.

Pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu au concurat 30-40 de actriţe tinere printre care Aimée Iacobescu, Irina Petrescu şi Violeta Andrei. Regizorul Dinu Cocea, care o remarcase într-o fotografie pe Stela Furcovici, pe atunci figurantă la Teatrul Municipal din Turda, a chemat-o la probă, alegând-o pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu pentru că avea un ”temperament zurliu”, asemănător cu cel al eroinei.

M-am dus la Ministerul Culturii să vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: «Uite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul întâi pe ţară a Uniunii Cineaştilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bună actriţă şi… nu e actriţă. S-au dat câteva telefoane, s-au luat nişte măsuri şi… aşa a primit Stela Furcovici statutul de actriţă, care fusese până atunci doar o figurantă”, îşi amintea regizorul Dinu Cocea, în urmă cu aproape un deceniu, pentru Jurnalul Naţional.

Filmările au început la 28 februarie 1978 şi s-au desfăşurat la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgovişte şi Bucureşti, fiind finalizate în iunie acelaşi an.

”Temperament zurliu” al actriţei s-a manifestat şi în timpul filmărilor pentru pelicula ”Ecaterina Teodoroiu”.

Eram la Sibiu, filmam pentru «Ecaterina Teodoroiu», dar Stela se plictisise deja. «Domnul Dinu», îmi zice, «am râie». Stop toată filmarea, o mie de costume băgate la etuvă, am trimis probe pentru laborator. După două săptămâni, răspunsul de la laborator: «Nu e nici o râie». N-a mai avut ea chef să filmeze...”, a povestit Dinu Cocea.

Filmul ”Ecaterina Teodoroiu” a fost regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă, cu Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru, Amza Pellea şi Ilarion Ciobanu în rolurile principale. În septembrie 1978, revista „Cinema” anunţa că s-a terminat finisajul, urmând să se predea copia standard. Cheltuielile de producţie s-au ridicat la 5.986.000 lei. Premiera filmului a avut loc pe 4 decembrie 1978, la Cinematograful „Patria”.

În Dicţionar de filme româneşti, criticul Tudor Caranfil dă filmului doar o stea din cinci, constatând: „În toamna lui 1916, o bravă învăţătoare se înrolează, întâi ca infirmieră de campanie, apoi în calitate de comandant de pluton. Filmul, care nu se sustrage emfazei genului, caracteristică cinematografiei noastre, e cu fantezie ilustrat sonor de ing. Dan Ionescu”. De altfel, Asociaţia Cineaştilor din România i-a acordat inginerului Dan Ionescu, în anul 1978, Premiul pentru coloana sonoră pentru activitatea sa la acest film, dar şi o Diplomă de onoare pentru debut actriţei Stela Furcovici.

Actriţa Stela Furcovici s-a mai remarcat în alte două filme regizate de Dinu Cocea, ”Iancu Jianul Zapciul” (1981) şi ”Iancu Jianul Haiducul” (1980), unde a jucat alături de Adrian Pintea. În film, personajele lor se iubeau nebuneşte, în realitate cei doi actori ”nu se suportau”.

Între ea şi Pintea am găsit o corespondenţă psihologică. Era spiritul de revoltă împotriva existenţialismului, a ceea ce trăiam în acea cumplită epocă a anilor ’80. Amândoi îşi manifestau dezacordul faţă de regim, în vreme ce majoritatea era obedientă şi se adapta. Ei erau inadaptabili. Dar, în realitate, nu s-au plăcut. Deşi se asemănau psihologic. Nici ea nu-l înghiţea pe Pintea, nici Pintea pe ea, cu toate că în film erau iubiţi”, mai povestea Dinu Cocea.

Regizorul îşi amintea că Stela a fost dată afară de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti, unde era studentă la clasa lui Dem Rădulescu, pentru că a refuzat să se prezinte la orele de armată.

A fost ca un argint viu. Nestatornică. Tonică. Explozivă. Un spirit de revoltă o frământa mereu. De-asta a şi fost dată afară de la UNATC... S-a dus la Cluj, s-a căsătorit, am auzit c-ar fi divorţat, s-a recăsătorit, a continuat însă stilul ei nărăvaş de a fi, ambianţa asta cu lumea mai mult sau mai puţin interlopă – nu ştiu, n-am trăit acolo – a luat-o rău cu băutura, a lipsit şi de la teatru... La 40 şi ceva de ani s-a prăpădit”, spunea Cocea.

Un accident stupid

La 30 noiembrie 2000, cu aproape o lună înainte să împlinească 47 de ani, Stela a fost implicată într-un accident de circulaţie pe o stradă din Turda. A încercat să traverseze neregulamentar, se pare că eşarfa de la gâtul ei a fost prinsă de oglinda retrovizoare a unui autoturism. Stela Furcovici a fost trântită la pământ. Impactul a fost dur, actriţa a suferit o fractură craniană şi a murit în ambulanţă, în drum spre spital.