Castelul din Sâncrai, vechi de 200 de ani, a fost complet renovat şi va găzdui un centru cultural, relatează gandul.info. Castelul fusese dezafectat în 2005, iar timp de mai mulţi ani a căzut în uitare.

Castelul Sâncrai, numit şi castelul Bánffy, se întinde pe o suprafaţă de 781 de metri pătraţi. Construcţia a fost ridicată în anul 1805 de familia Kemeny, iar apoi a ajuns la familia nobiliară Bánffy din Transilvania, de la care a trecut în proprietatea statului român.

Castelul a avut parte de mai multe modificări de-a lungul timpului, iar în perioada 1947-2005 a avut destinaţia de centru pentru asistenţă socială. În 2005, castelul a fost dezafectat. Lucrările de reabilitare şi restaurare a imobilului au început în mai 2011 şi s-au terminat în octombrie 2014.

Imobilul ar urma să fie folosit pentru organizarea de evenimente culturale, festivaluri, concursuri, târguri, seminarii, expoziţii temporare sau permanente sau a unor activităţi de promovare a turismului cultural.

Costurile totale ale restaurării s-au ridicat la 4,1 milioane de lei, din care 1,3 milioane reprezintă finanţare din fonduri europene.