În dimineaţa zilei de 1 iunie 2018, locuitorii din oraşul belgian Bruges aveau să constate uluiţi că statuile din bronz, grele de 5 tone, au dispărut în numai câteva ore. Poliţia din Belgia urma să afle în urma unei anchete că făptaşii sunt câţiva hoţi de fier vechi din România.

Statuile din Piaţa Zand a oraşului belgian urmau oricum să fie mutate într-un alt loc, în parcul King Albert I, după renovarea acestuia. Surpriza a venit însă din partea unei grupări de hoţi de fier vechi, care au luat-o înaintea autorităţilor. Aceştia le-au topit şi le-au vândut la fier vechi, relatează De Krant van West – Vlaanderen.

Poliţiştii au descoperit în cursul anchetei că responsabili sunt câţiva români, iar acesta nu a fost singurul furt. Gruparea a mai acţionat în jurul oraşului Bruges şi chiar în apropiere de piaţa de unde au furat grupul de statui.

Mai exact, aceştia au transportat statuile în Olanda, unde au fost topit şi vândute ca fier vechi.

13 dintre cei 28 de membri ai bandei au fost arestaţi pe 1 martie 2019, inclusiv liderul grupării din Bruxelles şi şeful celor din Anvers.

Presa belgiană mai relatează că autoarea sculpturii, artista Livia Canestraro a cerut în instanţă despăgubiri de un milion de euro. „Hoţii au distrus o parte din moştenirea oraşului Bruges”, a spus fiica artistei, Livia Depuydt.

Şi Primăria Bruges, proprietara statuilor, a solicitate daune de 125.000 de euro.

Liderul grupării riscă şase ani de închisoare, iar ceilalţi membri ar putea primi între patru şi opt ani. Sentinţa judecătorilor urmează să fie pronunţată pe 24 iunie.