Muzeul de Istorie a Computerului, aflat în oraşul Mountain View din California, SUA, prezintă o imagine spectaculoasă a istoriei de calcul, de la abac până la Internetul care evoluează permanent, de la dispozitive vechi misterioase, la tehnologiile de viitor, aşa cum arată şi www.computerhistory.org.

Înfiinţat în anul 1996, muzeul deţine cea mai mare colecţie din lume de artefacte legate de istoria de calcul, hardware, software, documente, fotografii şi imagini în mişcare, expuneri video. De asemenea, oferă o largă varietate de informaţii, cercetare şi o bibliotecă bogată cu conţinut multimedia, oferte interactive, descoperiri uimitoare ale unor gadget-uri.

Pot fi văzute aici peste 1.000 de obiecte, display-uri video, între care şi unul dintre cele mai vechi calculatoare, software, de afaceri şi medii competitive, amintiri personale şi implicaţiile sociale ale unuia dintre cele mai importante invenţii ale omenirii, calculatorul.

Printre exponatele muzeului, pot fi admirate multe computere de la începuturile istoriei acestor obiecte revoluţionare, precum ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), construit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sau Univac 1, realizat prin anii ’50, obiecte de calcul demult uitate, precum Digital Equipment Corp, sau componente hardware şi software inventate de inginerul An Wang, în anii 1970-1980, care au pus bazele industriei de astăzi.

De asemenea, se regăsesc în muzeu şi aproximativ 5.000 de imagini, 19 galerii, multe documente, cinci minicinematografe, peste 40 de staţii audio interactive cu poveşti ale diferitelor invenţii şi pot fi descoperite rădăcinile de astăzi ale Internetului.

Printre colecţiile muzeului se numără: „Arhiva de Şah pe Computer”, ce cuprinde documente, fotografii, filme şi relatări cu privire la istoria şahului pe calculator de la 1945 la 1997; „Arhiva Fortran”, o colecţie de articole, în primul rând documentele referitoare la primii ani de dezvoltare a limbajului de programare Fortran (1954-1964) — primul nivel înalt de limbaj de programare, dezvoltat iniţial la IBM pentru calculator mainframe 704, de către o echipă condusă de John W. Backus, la sfârşitul anului 1953; „IBM Stretch Arhiva”, o colecţie de documente legate de Modelul 7030 („Stretch”) — unul dintre primele supercomputere din lume, considerat o piatră de hotar în istoria IBM

Toate sunt prezentate pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, în sediul Silicon Graphics, firma iniţiatoare a efectelor speciale generate pe calculator în industria filmului, din Bulevardul North Shoreline 1401. Acest sediu este deţinut de muzeu din anul 2002.

Muzeul găzduieşte şi o serie de evenimente, precum colocvii şi expoziţii, în care sunt prezentate sau expuse o serie de obiecte sau descoperiri ce au revoluţionat industria calculatoarelor. Exemplificativă în acest sens este o expoziţie din 2010, în care a fost prezentat dispozitivul Antikythera, descoperit în anul 1900, în insula grecească cu acelaşi nume, un calculator portabil, non-electronic, folosit de navigatori pentru a urmări mişcările planetelor şi a altor evenimente astronomice.

În noiembrie 2010, Muzeul a fost supus unui amplu proces de renovare. A fost redeschis un an mai târziu, în 2011, cu expoziţia intitulată „Revoluţia:. Primii 2000 de ani de calcul”.