Islanda este una dintre cele mai spectaculoase ţări din lume, iar gheizerele şi peisajele arctice îi fascinează întotdeauna pe turişti şi pe oamenii de ştiinţă.

Deşi este o ţară mică din punct de vedere al locuitorilor, acest lucru nu împiedică autorităţile să investească foarte mulţi bani în turism, mai ales că cei veniţi în vizită în ţara insulară sunt mereu curioşi să descopere lucruri noi.În primăvara anului viitor, Islanda va avea un obiectiv turistic cu totul deosebit: un tunel săpat în gheaţa albastră a gheţarului Langjökull, care este al doilea cel mai mare gheţar din ţară, după Vatnajökull. El este situat în partea de vest a ţării şi are 953 de kilometri pătraţi şi s-a format în decurs de mii de an, prin compactarea zăpezii care a căzut.

Traseul va avea o jumătate de kilometru lungime şi va cuprinde coridoare şi încăperi construite în diferite forme, decorate cu sculpturi din gheaţă. Vizitatorii vor putea observa mai multe straturi de gheaţă care reprezintă diferite perioade de ninsoare şi vor circula cu maşini de teren, în grupuri de câte opt persoane.

Motivul construirii tunelului este, pe lângă unul turistic, şi unul educativ. Astfel, vizitatorii vor putea înţelege mecanismele de formare a gheţarilor prin acumularea şi tasarea straturilor de gheaţă ce vor fi vizibile pe pereţii tunelului, informează Daily Mail.

În funcţie de condiţiile meteorologice,  acest tunel de gheaţă va fi deschis timp de opt luni pe an, între lunile martie şi octombrie, iar inginerii geologi lucrează în prezent la săparea lui şi la montarea instalaţiei de iluminat.

Iniţiatorii acestui proiect inedit vor să ofere o experienţă de neuitat tuturor curajoşilor care vor dori să străbată cei 500 de metri, iar straturile de gheaţă albastră vor fi cu adevărat o amintire pe care nu o vor putea uita prea curând.