După 25 de milioane de ani de viaţă, Marea Barieră de Corali a fost declarată „moartă”, de cercetători. Întinsă pe o suprafaţă de peste 2.600 de kilometri, cu peste 300 de insule şi aproximativ 3.000 de sisteme de recifuri, care erau case pentru mii de specii de peşti, balene şi delfini, Marea Barieră de Corali era cea mai mare structură de organisme vii.

Potrivit cercetătorilor, „moartea” s-a produs anul trecut, din cauza unui proces de „albire”. Mai exact, acest lucru înseamnă că structura de corali a rămas fără alge, se albeşte şi pierde principala sursă de nutrienţi. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza încălzirii apei oceanului.

Despre degradarea Marii Bariere de Corali se vorbeşte de mai mulţi ani. În urmă cu trei ani, Ministerul Mediului din Australia a făcut publice datele unei cercetări ştiinţifice care arată că ecosistemele au „o tendinţă de degradare a stării lor din cauza calităţii apei şi a efectelor cumulate produse de schimbarea climatică şi o creştere, ca frecvenţă şi intensitate a evenimentelor meteorologice extreme”.

Înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO în 1981, Marea Barieră a pierdut peste jumătate din corali în ultimii 27 de ani sub influenţa factorilor meteo (furtuni), climatici (încălzire) şi industriali, potrivit revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceast anunţ vine şi în contextul în care Donald Trump a anunţat că vrea să scoată Statele Unite din Acordul de la Paris. În decembrie 2016, aproape 200 de state au convenit asupra unui pact global obligatoriu ce prevede reducerea emisiilor de gaze.

SUA este al doilea cea mai mare sursă de dioxid de carbon, emiţând anual 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial, potrivit News Week. Pe primul loc este China.

Conform fostului preşedinte american Barack Obama, ce susţinea acest tratat, acordul climatic „reprezintă un punct de cotitură ce ar întârzia sau chiar evita cele mai grave consecinţe ale schimbării climatice”.