Purtarea măştii de protecţie cu scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus a devenit o practică foarte comună la nivel global, dar mulţi continuă să refuze, chiar dacă sunt în locuri publice.

 

Chiar şi în România, se dau în fiecare zi foarte multe amenzi celor care refuză să poarte mască de protecţie.În contextul în care purtarea ei este obligatorie prin lege, este evident că îţi asumi riscul unei amenzi dacă refuzi.

 

Folosind un algoritm avansat de recunoaştere facială, turcii au găsit cel mai creativ mod de a te motiva să o porţi. Nu este vorba de o amendă trimisă acasă, de parcă te-a prins radarul pe şosea. În schimb, sistemul detectează dacă cineva nu poartă mască şi suprapune pe faţa celui care este orientat către cameră un reproducere 3D a virusului, la fel ca un filtru de Facebook sau Snapchat.

 

Astfel de instalaţii ar putea deveni foarte comune, după ce autorităţile îşi dau seama dacă îşi ating sau nu scopul. Momentan, au fost instalate în refugiile din staţiile de autobuz dintr-o localitate din Turcia.

 

Murat Zorluoğlu, primarul oraşului Trabzon, a spus că este o modalitate eficientă de a folosi inteligenţa artificială pentru a creşte conştientizarea cu privire la pandemie. Deloc şocant, mulţi au folosit tehnologia ca o sursă de umor. Şi-au făcut un selfie sau au profitat de mecanism pentru a-l folosi ca oglindă.

 

Dincolo de faptul că unii sunt amuzaţi de tehnologia avansată, în Turcia obligă cetăţenii să poarte mască în permanenţă, pe stradă sau în interior, în toate spaţiile publice. Oricine este prins fără mască de protecţie este automat amendat cu 900 de lire turceşti, echivalentul a aproximativ 463 de lei. Va fi interesant de văzut ce soluţii creative vor mai adopta autorităţile pentru a stimula spiritul civic.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro