Franţa va introduce amenzi pe loc pentru hărţuirea sexuală în spaţiile publice şi va mări perioada în care se pot depune plângeri pentru viol, măsuri ce fac parte dintr-o nouă legislaţie împotriva violenţei sexuale, scrie The Guardian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că scopul este ca „femeilor să nu le fie frică să meargă pe stradă”.

Legislaţia, care va fi prezentată la o întâlnire a cabinetului miercuri şi va ajunge la Parlament în următoarele luni, a fost pregătită înainte ca producătorul de filme Harvey Weinstein să fie acuzat de hărţuire sexuală şi înainte de începerea mişcării #MeToo, dar a căpătat notorietate după cele două momente.

Noua lege va seta, de asemenea, vârsta limită pentru consimţământ la 15 ani, vârstă la care un minor este considerat capabil să îşi dea acordul pentru o relaţie sexuală cu o persoană de peste 18 ani.

Măsurile contra hărţuirii sexuale înseamnă amenzi pentru „comentarii umilitoare” sau un comportament „ostil, ofensator, sexual sau sexist” într-un spaţiu public. Ministrul pentru egalitatea de gen, Marlene Schiappa, a explicat că sunt incluse şi situaţiile în care bărbaţii îi cer unei femei numărul de telefon de zeci de ori într-un mod agresiv iar ea este clar neinteresată, precum şi intimidarea sexuală şi hărţuirea în cadrul transportului în comun.

Legislaţia ar urma să fie pusă în aplicare de poliţişti care ar putea emite amenzi pe loc şi este susţinută de 90% din populaţia franceză, conform unui sondaj Ifop publicat miercuri.

Un studiu din 2016 făcut de o asociaţie naţională a utilizatorilor transportului în comun a arătat că 83% dintre femeile care folosesc transportul în comun au spus că au fost ţinta unor comentarii peiorative sau intimidante la adresa aspectului lor fizic.

Schiappa a spus că amenzile vor varia între 90 şi 750 de euro. Ele ar putea fi mult mai mari pentru recidivişti sau în cazul unor circumstanţe agravante.

„Ideea este că sunt destul de mari pentru a preveni hărţuirea dar şi destul de mici pentru a ne asigura că hărţuitorul poate plăti imediat, pentru ca legea să fie eficientă”, a spus ea.

Întrebată dacă este plauzibilă pedepsirea hărţuirii sexuale în spaţiile publice, Schiappa a declarat pentru Le Monde: „Este important ca legile franceze să spună că este interzisă ameninţarea, intimidarea sau urmărirea femeilor pe stradă”. Ea a spus că mişcarea face parte dintr-o „luptă culturală” a guvernului.

Vorbind la ONU luna aceasta, Schiappa a afrimat: „Trebuie să le spunem bărbaţilor tineri că nu au dreptul să urmărească femeile pe stradă sau să le intimideze”.

Noua lege le va oferi de asemenea persoanelor care au fost violate în timpul copilăriei o perioadă mai mare în care pot depune o plângere, până la vârsta de 48 de ani, cu zece ani mai mult decât limita existentă în prezent.