Acidul uric este un produs de metabolism ale cărui niveluri pot oferi indicii importante privind existenţa unei boli ori a factorilor de risc pentru anumite afecţiuni. Continuă să citeşti pentru a afla mai multe despre acidul uric şi semnificaţia valorile crescute ale acestuia!

Ce este acidul uric?

Acidul uric este produsul final al metabolismului bazelor purinice, acizilor nucleici (ADN şi ARN) şi nucleoproteinelor. În mod normal, el este dizolvat în sânge, este transportat la rinichi, iar mai apoi este eliminat din organism prin urinare.

Creşterea nivelului acidului uric în sânge poate avea mai multe cauze. De exemplu, poate fi rezultatul unei diete bogate în purine, o clasă de proteine prezente în multe alimente, inclusiv în carne şi fructe de mare. O sinteză endogenă crescută de purine, accelerarea producerii de acid uric din purine, cum ar fi în cazul gutei, sau degradarea accelerată a acizilor nucleici, ca în cazul leucemiei sau tratamentului cu citostatice, pot duce, de asemenea, la creşterea nivelului de acid uric. O altă cauză poate fi scăderea eliminării renale a acidului uric, ca în cazul insuficienţei renale.

Există şi factori care pot influenţa nivelul acidului uric, fără a fi legaţi direct de alimentaţie sau de sănătatea organismului. De exemplu, stresul fizic şi emoţional, postul, obezitatea şi consumul excesiv de alcool pot duce la valori serice crescute ale acidului uric. De asemenea, administrarea unor medicamente poate determina creşteri sau scăderi ale nivelului de acid uric.

Care sunt valorile normale ale acidului uric?

Valorile normale ale acidului uric variază în funcţie de sex. În cazul bărbaţilor, o valoare normală este considerată a fi mai mică de 7 mg/dL, în timp ce pentru femei valorile normale sunt sub 5.7 mg/dL. Este important de menţionat că aceste valori de referinţă pot varia de la un laborator la altul, în funcţie de aparatura, metoda de lucru şi reactivii folosiţi. Descoperă aici valorile acidului uric!

Determinarea nivelului acidului uric se poate face prin analize de sânge sau de urină. În cazul analizelor de sânge, este necesară recoltarea unei probe de sânge venos, iar în cazul analizelor de urină este necesară colectarea acesteia pe 24 de ore. 

Ce indică acidul uric crescut?

Creşterea valorilor acidului uric seric poate fi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a organismului. O serie de afecţiuni pot determina această creştere, printre care şi insuficienţa renală, una dintre cele mai frecvente cauze pentru hiperuricemie (creşterea nivelului de acid uric în sânge peste valoarea normală), datorată incapacităţii rinichilor de a elimina suficient acid uric din organism. Guta, o formă de artrită caracterizată prin inflamaţia acută a articulaţiilor, este, de asemenea, un rezultat al acumulării de cristale de acid uric. 

Anemiile hemolitică şi pernicioasă, sarcina toxică, psoriazisul, acidoza metabolică, cetoacidoza, intoxicaţia cu plumb, sindromul Lesch-Nyhan, sindromul Down, rinichii polichistici, hiperparatiroidismul primar, hipotiroidismul şi sarcoidoza sunt alte afecţiuni în care pot apărea niveluri crescute de acid uric. De asemenea, tratamentele cu chimioterapie pot cauza, temporar, hiperuricemie.

Este important de menţionat că numai un medic poate face o evaluare corectă a nivelului de acid uric şi poate diagnostica eventualele afecţiuni asociate.

Creşterea nivelului de acid uric poate semnala sau duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi guta, nefrolitiază şi insuficienţă renală. Este important să menţii un nivel normal de acid uric prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care include o dietă echilibrată, o hidratare adecvată şi o greutate corporală optimă. 

Disclaimer: Acest articol are rol informativ şi nu poate înlocui vizita la medic. Pentru recomandări personalizate privind analizele necesare în vederea evaluării sănătăţii organismului şi/sau diagnosticarea unei afecţiuni ori a factorilor de risc pentru aceasta, programează-te la o consultaţie de specialitate. Medicul este singurul care îţi poate spune ce analize trebuie să faci şi ce înseamnă rezultatele acestora! 

 

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/acid-uric

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/hiperuricemie-cauze-simptome-tratament