După ce a făcut subiectul unui număr semnificativ de dezbateri în mediul online dar şi offline, cu o lună înainte de implementarea la scară largă, rolul şi utilitatea paşaportului de Covid-19 în Europa continuă să fie o himeră.

 

Fiecare ţară va stabili de una singură la ce ajută viitorul paşaport Covid. Unele îl vor implementa mai devreme, altele mai târziu, iar Comisia Europeană care s-a dat peste cap pentru materializarea lui nu poate decât să facă recomandări. Cea mai recentă dintre aceste ”sugestii” este ca ţările să nu te oblige să te carantinezi dacă tot te-ai vaccinat împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Din păcate, nici măcar aceasta nu este o certitudine.

 

Deşi se speră la reînvierea turismului şi armonizarea măsurilor legate de certificatul verde sanitar european, nu este clar nici dacă micuţii sub şase ani vor scăpa de testarea la intrarea într-o ţară străină. Când vine vorba de adolescenţi, a căror vaccinare abia a fost recomandată de EMA, dilemele par să fie de asemenea infinite.

 

Ca referinţă, deşi acest certificat digital va fi valabil de la 1 iulie, şapte state membre l-au dat în funcţiune începând de marţi, 1 iunie, data de la care sistemul a început să funcţioneze din punct de vedere tehnic. Dacă întregul concept îţi este străin, noul document va fi disponibil în format digital sau tipărit şi va fi prevăzut cu un cod QR. Utilitatea sa va avea o triplă dimensiune, va atesta vaccinarea anti-Covid-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.

 

Din păcate, însemnătatea fiecăruia dintre acele trei scenarii trecute pe paşaportul Covid revine statelor membre. Cu alte cuvinte, nu te obligă nimeni să primeşti în ţară fără un teste negativ şi fără obligativitatea carantinării pe cineva care s-a vaccinat, chiar dacă are un document verificabil în UE care atestă acest lucru.

 

Comisia Europeană poate să facă doar recomandări în acest sens. „Propunem să nu se impună nicio testare şi nici carantina în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de Covid-19”, a declarat luni comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, ceea ce de altfel statele membre au convenit în acordul lor privind acest certificat, iar unele aplică deja acest lucru. Pe de altă parte, conform aceluiaşi acord, statele UE îşi rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la graniţe, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai în situaţia în care situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte.

 

În final, acest paşaport are mari şanse să ducă la un haos total, iar dacă nu eşti pe fază, s-ar putea să ajungi în vacanţă în altă ţară şi, cu tot cu certificatul digital, să te trezeşti că stai în carantină 2 săptămâni.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro