Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, şi important om de afaceri, cu o avere estimată la peste 80 de milioane de euro, a suferit un accident grav în Bucegi. Milionarul s-a prăbuşit 30 de metri, pe stânci.

 

Salvamontiştii spun că Sturza a avut noroc că în zona erau doi alpinişti care i-au auzit strigătele. Altfel, risca să moară acolo.

 

Milionar în euro, fostul premier al Republicii Moldova - Ion Sturza - era singur în drumeţie, în Bucegi. Cobora de la Crucea Eroilor.

 

În Brâna Caraimanului, zonă cunoscută pentru multe incidente mortale, a făcut o greşeală pe care acum o consideră de începător, şi s-a prăvălit printre stânci. Sturza a călcat pe o placă de gheaţă şi a alunecat 30 de metri, lovindu-se de blocurile colţuroase de piatră. Cu doar 10 minute înainte de incident a făcut o fotografie pe care a postat-o pe Facebook.

 

Doi alpinişti, au coborât la el şi au cerut ajutor la Salvamont.

 

„Nu ştiu cine sunt, ştiu doar atât: unul dintre ei îmi povestea că el crede în Dumnezeu şi că totul va fi bine! (....) Echipa Salvamont de la Piatra Arsă a venit rapid: „Hai, nea Ion, că poţi!”” - a rememorat milionarul pe Facebook.

 

Claudiu Vasilescu, salvamontist: „Dacă nu avea norocul să treacă după el alţi turişti care să îl audă gemând, nu cred că l-am fi găsit vreodată, pentru că acolo nu se bagă nimeni niciodată, este un vâlcel îngust, foarte abrupt, dacă vine şi o viitură te macină pur şi simplu, nu mai găseşte nici hainele de pe tine.”

 

Acestea sunt secvenţe din timpul misiunii de salvare. Apoi, Sturza a fost preluat de un echipaj SMURD şi dus la spitalul din Ploieşti cu răni care au necesitat să fie tratate la chirurgie. De acolo, a cerut să fie transferat la o clinică privată din Bucureşti.

 

„Un hobby personal a pus pe jar zeci de oameni. (...) Nu te bagi pe panta instabilă plină de gheaţă şi zăpadă deasupra prăpastiei. Nu este deluşorul pentru lunecuş din cartier. (...) E şi ceva pozitiv, o să mă mai astâmpăr. A fost un test dur - nu m-am speriat, panicat, doar m-am înfipt şi cu dinţii în ultimul petic de pământ şi am început... să mă gândesc la viaţa mea.” - a mai povestit Sturza într-o postare pe Facebook.

 

Laurenţiu Paraschiv, şef Salvamont Buşteni: „Era echipat, merge foarte bine dar a avut neşansa să alunece pe zăpadă.”

 

Cine este Ion Sturza

Ion Sturza a condus guvernul Republicii Moldova în 1999. Este cunoscut pentru poziţia lui pro-europeană şi pentru reformele pe care le-a iniţiat.

 

Ca om de afaceri, a înfiinţat o companie petrolieră în Moldova şi un fond de investiţii care deţine operaţiuni importante în România. Averea lui este estimată la peste 80 de milioane de euro.

 

Sturza este pasionat de munte. În trecut, a urcat în Himalaya, Caucaz, Alpi şi a ajuns pe Kilimanjaro.

 

Recunoaşte că accidentul petrecut pe un vârf mic, precum Caraimanul, în condiţiile în care era perfect echipat şi antrenat, reprezintă o lecţie pentru el.

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro