Italia introduce de luni „super-certificatul verde”, un document valabil doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală. Documentul va fi necesar pentru a avea acces la mai multe activităţi, potrivit publicaţiei Idealitsta.

Super certificatul verde va asigura accesul în spaţiile interioare, de exemplu în restaurante, săli de cinema şi pe stadion.

Certificatul verde „normal” poate fi obţinut doar de către cei cu test negativ. Şi cei cu certificat verde simplu au acces la restaurante, însă numai în aer liber, la terase. Măsurile, menite să reducă infectările cu COVID în pragul sărbătorilor de iarnă, vor intra în vigoare de luni.

Certificat şi pentru transportul public

Astfel, cei care nu sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală nu vor mai putea să intre în baruri, restaurante, săli de agrement şi clădiri publice.

Certificatul verde simplu, adică cel care face dovada testării, va fi obligatoriu pentru a merge la locul de muncă, dar şi pentru a tranzita zonele comerciale şi pentru a călători cu mijloacele de transport în comun.

Cu noile măsuri, Italia a anunţat că va spori controalele, iar cei care vor fi prinşi fără certificat în autobuz riscă amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de euro. Controalele vor fi sporite mai ales la sfârşitul săptămânii. Noile măsuri se adaugă celor deja existente, precum purtarea obligatorie a măştilor în zonele comerciale aglomerate, mai ales în marile oraşe, în contextul cumpărăturilor de Crăciun.

Totodată, vaccinarea obligatorie, deja în vigoare pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, va fi extinsă pentru personalul din şcoli, poliţişti şi militari, începând din 15 decembrie. Cei care vor refuza vor şi suspendaţi şi nu îşi vor mai primi salariul. Italia a vaccinat până acum aproximativ 85% din populaţie cu schema completă şi 45,66% cu a treia doză sau booster.