Militarului Aaron Mishler, din corpul medical al armatei SUA, veteran al campaniei împotriva epidemiei Ebola din Africa de Vest, din perioada 2014-2015, i s-a cerut punctul de vedere cu privire la decesul cadrelor medicale căzute în lupta cu COVID-19. Mai clar decât a făcut-o, nu ştiu cum s-ar fi putut.
 
În urma unei bogate şi dramatice experienţe avute în lupta cu Ebola, Aaron Mishler a arătat fără ocolişuri calea de urmat de către cadrele medicale aflate în prima linie a războaielor pandemice. Este unica sigură şi stă sub un singur semn, acela al faptului că într-o pandemie conceptul „urgenţă” trebuie să dispară, dacă medicii doresc să salveze cât mai multe vieţi cu putinţă:
 
Dacă nu aveţi CPA(costum de protecţie adecvat), nu intraţi la bolnav! Indiferent de ce ar fi cu el! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
Tu, în calitate de lucrător medical, eşti un multiplicator de forţă. Pregătirea şi experienţa ta sunt de nepreţuit trecând în această criză. Deci, vei fi confruntat cu câteva momente foarte dificile. Va trebui să îţi pui nevoile pe primul loc. Vorbesc în mod special despre CPA şi siguranţa dumneavoastră.
 
Dacă vă infectaţi, nu numai că sunteţi în afara jocului pentru câteva săptămâni, sau chiar ucişi,  dar înlocuitorii dvs. ar putea fi oameni fără experienţa dumneavoastră. Colaboratorii rămaşi au personal redus acum, este şi mai probabil să greşească şi să se îmbolnăvească ei înşişi. Încetezi să fii un multiplicator de forţe şi începi să foloseşti resurse medicale. Poate puteţi salva pacientul, poate nu. Dar nu poţi salva pacienţii în săptămânile în care te aşezi într-un pat de spital sau te foloseşti de un ventilator. Oamenii vor muri. Nu deveni unul dintre ei! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
În timpul focarului de Ebola, oamenii au murit. Dar, la niciun moment nu ne-am grăbit, am luat cele 10 minute pentru a pune CPA. Dacă nu aveam CPA adecvate, NU am intrat! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
Este posibil să lucraţi în compartimente cu îngrijiri de lungă durată şi să doriţi să vă grăbiţi pentru a salva un pacient pe care l-aţi avut de ani buni. Nu intraţi fără CPA! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
Este posibil să ai un supravieţuitor în cameră, ţipând la tine pentru a intra, deoarece mama lui se prăbuşeşte. Nu intraţi fără CPA! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
Este posibil să aveţi o femeie infectată în travaliu. Ţipând după ajutor. Nu intraţi fără CPA! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
S-ar putea să aveţi un pacient cu o rană care sângerează. Nu intraţi acolo fără CPA! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
Mulţi dintre voi spun că nu ar putea face asta niciodată, că nu ar putea să se oprească din a se grăbi şi a-şi salva pacientul. Asistenţii şi medicii liberieni au spus acelaşi lucru şi mulţi au intrat să ajute fără CPA. S-au infectat, i-au infectat şi pe alţii, şi au murit cu toţii. Nu au mai ajutat pe nimeni după asta. Nu lăsaţi uitării decesele a sute de lucrători medicali!
 
Nu intraţi fără CPA! Nu există nicio urgenţă într-o pandemie!
 
 
 
 
Sursa: www.evz.ro