Autorităţile egiptene au anunţat încheierea lucrărilor de restaurare a celebrului Sfinx şi a piramidei lui Mikerinos, cea mai mică dintre cele trei piramide situate în podişul Gizeh, a informat ministrul antichităţilor, Mamduh al Damati, citat de EFE.

Experţii au reparat fisurile apărute în unele blocuri de piatră din partea de nord a Sfinxului, instalate în timpul proceselor anterioare de restaurare din anii ’80. Ultimele lucrări, începute în august, au vizat reparaţii în zona gâtului şi pieptului monumentului, care sunt şi cele mai fragile. Blocurile de piatră din aceste zone au fost întărite cu un amestec de pietriş şi var.

Ministrul Al Damati a subliniat într-un comunicat că fisurile au fost provocate de eroziune şi că monumentul nu a mai fost restaurat din 2010. Veche de 4.600 de ani, statuia, care reprezintă o figură jumătate om jumătate leu, era venerată în epoca faraonică.

În ce priveşte piramida lui Mikerinos, lucrările au inclus un tratament împotriva salinizării zidurilor interioare şi instalarea unui nou sistem de iluminare şi de ventilare a pasajelor şi a sălilor.