Expresia “made in China” n-a avut conotaţii prea fericite în ţara noastră, multă vreme: era asociată cu produsele de slabă calitate. Se pare, însă, că i-am judecat greşit pe chinezi: nu au inventat doar hârtia şi tiparul, ci multe dintre obiectele şi tehnologiile utile pe care le folosim astăzi.

China şi poveştile despre “Drumul Mătăsii” i-au fascinat întotdeauna pe europeni, dar despre chinezi s-au spus şi lucruri mai puţin măgulitoare. Ca de exemplu, că nu produc lucruri originale. Nimic mai fals: chinezii au fost, de multe ori, cu un pas înaintea tuturor.

1. Bancnotele

Probabil una dintre cele mai utile invenţii ale chinezilor, din moment ce a rezistat din secolul 11, când au apărut primii bani de hârtie, şi până astăzi. În Europa, bancnotele au fost aduse de Marco Polo, două sute de ani mai târziu, dar aici monedele au fost preferate încă mult timp.

2. Vasele pentru gătit

Poate că gătesc ei asiaticii la wok, dar cu siguranţă nu sunt străini de multe alte tipuri de vase şi ustensile de bucătărie. Cum ştim asta? Păi, ei au inventat întreg conceptul - primele vase din lut, folosite la prepararea mâncării, au fost descoperite în provincia Jiangxi, din China.

3. Ţigările electronice

Mai aproape de zilele noastre, găsim o altă invenţie interesantă şi utilă. Ideea îi aparţine unui farmacist chinez, Hon Lik (născut în 1951), care şi-a dorit să ofere o alternativă fumătorilor care vor să îşi schimbe stilul de viaţă. În prezent, tehnologia a evoluat şi mai mult, odată cu apariţia IQOS - un dispozitiv care încălzeşte tutunul, fără să emane fum şi care se bucură de succes în Asia, doar că de această dată, în Japonia.

4. Meniul restaurantelor

În perioada cuprinsă între anii 960 şi 1279 (dinastia Song), proprietarii de magazine din China nu aveau prea mult timp la dispoziţie să ia masa acasă, aşa că se îndreptau spre taverne, restaurante, ceainării şi temple, unde li se oferea mâncare. Odată cu creşterea fenomenului, bucatele au fost diversificate şi au apărut şi primele meniuri.

5. Umbrela

Cu toate că o asociem mai degrabă cu ţinuta femeilor din Japonia, umbrela este o invenţie care vine din China şi se crede că a fost creată special pentru o ceremonie oficială. Unii istorici cred însă că istoria umbrelei pe teritoriul Chinei e chiar mai veche.

6. Clopotul

Îl putem asocia cât vrem cu bisericile noastre sau cu bradul de Crăciun, dar clopotul este, de fapt, o invenţie chinezească şi chiar una foarte veche - dovezile arheologice arată că au existat clopote pe teritoriul de astăzi al Chinei cu 3.000 de ani înainte de Hristos.

7. Lacul pentru lemn

O altă idee chinezească, cele mai vechi obiecte lăcuite găsite pe teritoriul Chinei fiind create cu una sau două mii de ani înaintea erei noastre. Se crede, însă, că lacul pentru finisarea lemnului a fost folosit pe teritoriul Chinei cu mult timp înainte, în Epoca Bronzului.