Filmul „Dance of the Seven Veils“, de Ken Russell, care a fost interzis vreme de 50 de ani, a fost  difuzat pentru prima dată de la premieră la Festivalul de Film din Keswick, Marea Britanie.

 

„Dance of the Seven Veils“, un film interzis timp de 50 de ani, a fost difuzat la Festivalul de Film din Keswick, Marea Britanie, care are loc în perioada 27 februarie - 2 martie, scrie BBC.  

 

Proiecţia de sâmbătă seară, 29 februarie, a fost găzduită de văduva lui Russell, Lisi.    Filmul, care a fost difuzat o singură dată, de BBC, în februarie 1970, spune povestea compozitorului german Richard Strauss şi a fost criticat din cauza scenelor de sex şi a faptului că Strauss a fost portretizat drept simpatizant al nazismului.  

 

La acel moment, familia compozitorului a retras dreptul de folosire pentru muzica acestuia, interzicând efectiv filmul până ce acesta a intrat în patrimoniul universal.  

 

În prezent, drepturile de autor pentru creaţia muzicală a lui Richard Strauss nu mai sunt protejate, şi, astfel, filmul va putea fi difuzat a doua oară.   

 

„Cumbria a fost casa spirituală a lui Ken, care a venit să facă primul său film Dante’s Inferno şi a văzut Skiddaw, aşa că a cumpărat o casă a doua zi. Aceasta a fost zona pe care Ken a simţit-o aproape sufletului său, în acelaşi mod în care muzica a apelat la sufletul lui, aşa că sunt atât de bucuroasă să se întâmple acolo unde a avut el aceste sentimente şi unde a fost şi inima lui Ken şi a mea, Keswick“, a spus văduva lui Russell.  

 

Ken Russell, care a murit în 2011, a devenit celebru pentru mai multe filme controversate ca „Women In Love“, pentru care a fost nominalizat la Oscar în 1969 şi care include o scenă cu actorii Oliver Reed şi Alan Bates făcând wrestling nud.

 

 

 

Sursa: www.adevarul.ro