Comisia Europeană anunţă noi detalii despre certificatul de vaccinare COVID. Schimbările vizează o anumită categorie şi se referă la călătoriile în Uniunea Europeană. CE a adoptat în cursul zilei de azi, 29 martie, norme noi în dreptul documentului verde. „Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

 

COVID-19: anunţ Comisia Europeană

Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale minorilor nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la administrarea schemei totale de vaccinare, a anunţat recent Comisia Europeană.

 

CE a adoptat marţi norme noi privind documentului verde în temeiul Regulamentului în privinţa certificatului digital al UE. Noile schimbări îi scutesc pe minori de la perioada standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare.

 

A fost totuşi autorizat rapelul începând cu vârsta de 12 ani în urma unor recomandări din partea EMA, dar nu toate statele au fost de acord pentru rapelul la minori.

 

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe.

 

În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire.

 

Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

 

„Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală”

Comisarul pentru sănătate şi siguranţa alimentelor a mai afirmat că pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea trebuie să rămână în prim-plan.

 

„Pandemia nu a dispărut, iar vaccinarea rămâne o măsură vitală. Mesajul nostru nu s-a schimbat: vaccinaţi-vă, inclusiv cu dozele de rapel cât mai curând posibil. Vaccinarea salvează vieţi şi este esenţială pentru noi toţi”.

 

Excepţia vine pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani şi se va pune în aplicare în etapa de verificare prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea documentelor verzi digitale.

 

Toate statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări până la data de 6 aprilie 2022, se arată în comunicatul menţionat.

 

,,Nu mai văd urgenţa certificatului verde”

,,Nu mai văd urgenţa certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgenţă, asumarea răspunderii e cea mai rapidă, presupune şi un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni şi eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni.

 

Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper că până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro