Premierul Ludovic Orban a participat, marţi, la o reuniune informală, în format Bulgaria – Grecia – România – Serbia, alături de premierii bulgar şi grec şi, respectiv, de preşedintele Serbiei, cei patru lideri purtând discuţii în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare a restricţiilor de circulaţie între cele patru state. Eventuala circulaţie a turiştilor între cele patru state a apărut de mai multe zile, bulgarii avansâns la un moment dat ideea ca românii să poată merge în vacanţe, cu condiţia să prezinte rezultate ale unor teste pentru COVID-19, care să demonstreze că sunt sănătoşi.

 

Între timp, până la o decizie clară a celor 4 state mai sus menţionate, vă prezentăm detalii ale ţărilor europene care au graniţe deschise pentru străini şi în ce condiţii, potrivit novinite.com:

 

Austria: Oricine intră în Austria din Germania, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia sau Elveţia sau orice persoană care s-a aflat, în ultimele 14 zile, într-o zonă pentru care Ministerul de Externe austriac are avertizări de călătorie din cauza COVID-19 (inclusiv Marea Britanie), trebuie să prezinte un certificat medical cu rezultate micro-biologice ale testelor în engleză, franceză, germană sau italiană care nu are mai mult de 4 zile. Notă: staţiunile de schi şi cazarea din provinciile Tirol, Salzburg şi Vorarlberg sunt închise.    

 

Belarus: Toate sosirile din ţările afectate de coronavirus trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome. Începând cu 11 mai, toţi pasagerii companiilor aeriene Belavia trebuie să poarte o mască de faţă pe zbor, în timpul check-in-ului, la securitate şi în timpul autobuzelor aeroportului.    

 

Croaţia: Croaţia a redeschis trecerile de frontieră pe rutele majore pentru un număr limitat de persoane, inclusiv rezidenţii străini care au imobile în ţară, care deţin o barcă în Croaţia, au soţul sau copiii în Croaţia, care trebuie să participe la înmormântări sau au fost invitaţi în scopuri de afaceri.

 

Finlanda: Frontierele finlandeze sunt închise tuturor străinilor nerezidenţi, cu unele excepţii. Astfel, cetăţenii britanici nerezidenţi au voie să intre în Finlanda din motive esenţiale, cu dovezi pentru călătoria lor. Începând cu 27 martie, Finlanda a introdus măsuri care restricţionează călătoriile în şi din afara regiunii Uusimaa (inclusiv în zona largă Helsinki). Sunt obligatorii măştile în avion.

 

Grecia: Cetăţenii din Regatului Unit nu sunt afectaţi de măsurile Uniunii Europene de a închide frontierele UE. Acest lucru înseamnă că cetăţenii englezi sunt încă autorizaţi să intre în Grecia, cu condiţii ca odată ajunşi în această ţară să intre în autoizolare timp de 14 zile. Grecia începe treptat să-şi uşureze restricţiile şi speră să primească turişti până în iulie.

 

Irlanda: Zborurile şi serviciile de feribot continuă să funcţioneze între Irlanda şi Marea Britanie, dar cu un serviciu redus. Noii vizitatori vor trebui să se autocarantineze timp de 14 zile, iar ţara este în mare măsură blocată. Măsurile în vigoare cauzate de COVID-19 au fost prelungite până pe 5 mai. Guvernul Regatului Unit a recomandat ca cetăţenii britanici care vizitează Irlanda să se întoarcă în Marea Britanie.

 

Ţările de Jos: Călătorii din ţările cu risc ridicat, inclusiv Marea Britanie, vor trebui să completeze un formular de declaraţie de sănătate. În baza declaraţiei, poate fi refuzată permisiunea de a urca în avion.

 

Portugalia: Zborurile din Portugalia către Marea Britanie s-au redus considerabil. Există măsuri stricte în vigoare şi există restricţii semnificative la circulaţia în ţară. Începând cu 22 martie, guvernul portughez a anunţat închiderea tuturor campingurilor şi parcurilor pentru autovehicule pentru turişti şi vizitatori. La fel, vasele de croazieră se pot plasa în porturile din Portugalia continentală, dar pasagerii pot debarca doar dacă sunt rezidenţi sau cetăţeni portughezi. Navele de agrement şi yachturile private nu au voie să se andocheze, cu excepţia alimentării cu combustibil sau a preluării proviziilor. Începând cu 4 mai, guvernul Portugaliei a demarat un plan de relaxare în trei etape pentru a uşura încet ţara din blocaj.

 

 

 

 

Sursa: www.focuspress.ro