Broşura emisă de jihadişti le promite amatorilor de excursii tot soiul de distracţii, ca orice agenţie de turism. Militanţii SI au însă concurenţă din partea guvernului sirian, care a redeschis siturile arheologice, la câţiva kilometri de linia frontului.

Broşura turistică scoasă pe piaţă de islamişti are fotografii care pot părea idilice la o primă vedere. De exemplu, un salt de pe stânci în apele unui râu are toate şansele să atragă turiştii. Aceasta până se observă, în plan îndepărtat, fumul provocat bombardamente, notează Digi 24.

De asemenea, o seară petrecută cu prietenii sau familia la piscină poate părea interesantă. Ar fi totuşi o problemă, pentru că piscinele promovate în broşură au fost folosite anterior de terorişti pentru a executa prin înecare zeci de oameni închişi în cuşti metalice, mai arată sursa citată.

În paralel cu jihadiştii, o altă ofertă turistică vine de la Damasc. Dornic să se laude că a reluat controlul asupra unor regiuni disputate cu Statul Islamic şi alte grupări rivale, guvernul sirian promovează intens obiective turistice reale, dar grav afectate de războiul civil.

Un exemplu este faimosul castel al cavalerilor templieri de lângă oraşul Homs. Construit în secolul al VIII-lea, Crac de Chevaliers a fost distrus parţial chiar de armata guvernamentală, care a bombardat lunetiştii ascunşi printre ruine, dar şi de către rebeli, care au ciuruit zidurile.