Creşterea cererii pentru litoralul românesc cu minim 5% faţă de 2015 face ca 2016 să fie considerat cel mai bun an de după Revoluţie, apreciază Aurelian Marin, fost preşedinte al ANAT şi patron al unei agenţii de turism.

„Sezonul de vară 2016 merge foarte bine pentru litoralul românesc. Este un context întreg care ne favorizează, ţinând cont şi de conjunctura turistică internaţională. Mai mulţi români preferă să-şi petreacă vacanţele în România, dar, pe de altă parte, şi mai mulţi turişti de pe alte destinaţii aleg litoralul nostru. În plus, mult mai mulţi turişti români au optat pentru servicii all inclusive, înainte alegând Bulgaria şi alte destinaţii. Motivul? Preţuri similare, ajung mai repede la destinaţie şi, nu în ultimul rând, se simt ca acasă”, spune Aurelian Marin.

În acest an, sunt 2.000 de camere în plus pe sistem all inclusive, totalul fiind de 5.000. La ora actuală, litoralul românesc are 22 de hoteluri all inclusive, din Năvodari până în sudul litoralului, în acest an încă şase hoteluri adoptând acest sistem. Multe hoteluri au adus facilităţi suplimentare pentru turişti, precum piscine, locuri de joacă, animaţie.

Potrivit consultanţilor agenţiei, lărgirea plajelor încă nu a influenţat notabil sezonul, deoarece acest proiect nu au fost promovat foarte mult. Încă nu s-a conştientizat importanţa lărgirii plajelor, atât la nivel de asociaţii, cât şi pe partea de promovare. Turiştii vor conştientiza acest aspect la faţa locului, iar de anul viitor avantajele plajelor lărgite vor fi mult mai popularizate.

În toamna anului 2016 va continua proiectul lărgirii plajelor, pornind de la Eforie Nord până la Vama Veche inclusiv. Finalizarea este preconizată să aibă loc în toamna sezonului 2018, deci sezonul 2019 va beneficia de plaje lărgite pe tot litoralul.

Cele mai cerute staţiuni sunt Mamaia, Eforie Nord, Venus. Conform unui comunicat al agenţiei de turism, turiştii români preferă hotelurile de 3 şi 4 stele. Hotelurile de 2 stele sunt din ce în ce mai puţin cerute, chiar şi cele renovate, dar fără facilităţi gen recepţie, mic dejun, piscină. Hotelurile de 5 stele sunt oricum mai puţine, mai scumpe, destul de elitiste.

„Litoralul a înregistrat creşteri ale vânzărilor atât în regim early booking, cât şi acum. Estimez o creştere de minim 5% per total a cererii pentru litoral faţă de anul precedent. Şi încasările vor fi un pic mai mari, pentru că unele hoteluri au mărit tarifele datorită îmbunătăţirilor (piscine, locuri de joacă, animaţie) şi avem 2000 de camere all inclusive în plus”, subliniază Aurelian Marin.

În sudul Litoralului există hoteluri care au inclus în oferta lor de servicii o intrare gratuită în Parcul de Aventură Paradis Land din Neptun, o dată pe sejur. Cererea pentru Litoralul românesc a început să crească constant, de la an la an, începând cu 2012.

Numărul turiştilor străini este în creştere, iar majoritatea vin din Israel, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia dar şi din Grecia, datorită conexiunilor cu aeroportul Constanţa. Conexiunile aeriene cu Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu contribuie la creşterea fluxului de turişti străini, un exemplu important fiind seria de curse charter dinspre Israel (3 pe săptămână), operate în perioada iunie-septembrie.