Unul dintre simptomele infecţiei COVID-19 este pierderea mirosului, însă nu trebuie să vă alarmaţi imediat ce nu vă mai simţiţi parfumul sau aroma cafelei pentru că pierderea mirosului poate indica şi o viroză de sezon. Medicii ne învaţă cum să diferenţiem COVID-19 de o simplă viroză, când experimentăm pierderea mirosului.

 

Medicul Vasi Rădulescu a făcut o analiză a simptomelor în cazul coronavirusului şi în cazul virozelor şi a explicat cum pot fi acestea diferenţiate, pornind de la pierderea gustului şi a mirosului.

 

'Ştim deja că pierderea mirosului (anosmie) şi a gustului (ageuzie) reprezintă simptome frecvente în COVID-19. O luăm uşor, să învăţăm mai multe lucruri.

 

Nici vorbă. Gustul şi mirosul sunt simţuri cu relaţii intime între ele. Sunt des afectate în răcelile obişnuite şi gripe, dar durata e ceva mai mică, de 3 până la 7 zile, spre deosebire de COVID-19, unde mirosul şi gustul sunt afectate chiar şi peste 8-9 zile.

 

Spuneam de conexiuni – când mirosul se modifică, s-a observat că şi ageuzia/hipogeuzia vin la pachet, mai ales în infecţiile virale de tipul răcelilor sau gripei. Tulburările de gust şi miros mai pot apărea în sinuzite, polipoze, la fumători, în alergii, postradioterapie şi-n multe alte situaţii.”, scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

 

Semne că e vorba de COVID-19

„Febra, slăbiciunea/durerea musculară, oboseala marcată, respiraţia scurtată, tusea uscată sunt semnale de alarmă pentru Covid-19. Anosmia şi ageuzia sunt frecvente, dar nu obligatorii. Totuşi, ţinând cont de prevalenţa cazurilor, aceste simptome sunt puternic sugestive şi impun realizarea unui test, izolarea până la venirea testului, observaţia atentă a tabloului complet.

 

De ce dispar mirosul şi gustul?

Aici există mai multe teorii şi nu se ştie nimic sigur. S-a crezut că SARS-Cov-2 ar afecta celulele cu receptori ACE-2 (prescurtarea vine de la enzima angiotensin convertază de tip 2) legate de aparatele senzoriale, pentru că se ştie că aşa corupe celulele şi intră în ele, folosind aceşti receptori.

 

Numai că cercetătorii nu au găsit receptori ACE-2 la nivelul celulelor nervoase. A doua ipoteză a fost de continuitate – SARS-Cov-2 afectează celulele de lângă neuronii senzoriali, iar inflamaţia produsă tulbură funcţionarea acestor neuroni.

 

Cum spuneam, nimic nu e sigur încă. A treia a inclus gena TMPRSS2, crezută a avea rol important în permisiunea acordată virusului de a intra în celule. Totuşi, nici gena aceasta nu a fost găsită pe neuroni, ci doar în celulele de susţinere, la fel ca receptorii ACE-2.

 

Cât de frecvente sunt aceste simptome şi cât ţin ele?

Studiile relevă o medie a pierderii mirosului de 41%, iar pe cea a gustului de 38.2% în cazul COVID-19. Un studiu din Europa, publicat în PubMed, a arătat că aceste simptome ţin în medie 8-9 zile, iar pentru 98% dintre cei infectaţi, ele dispar complet în 28 de zile.

 

Cum ne testăm mirosul şi gustul?

Este relativ simplu. Pentru miros, apelăm la alimente sau obiecte diverse, cum ar fi lumânările parfumate. Pentru gust, testăm cu principalele gusturi şi apelăm la alimente sărate, dulci, acre, amare.

 

În funcţie de alte patologii, de prezenţa fumatului, gustul sau mirosul pot fi afectate în grade diferite. A nu se confunda anosmia şi ageuzia cu hiposmia şi hipogeuzia. A- înseamnă fără, iar hipo- înseamnă mai puţin.Dacă nu reuşim să simţim deloc miros şi/sau gust, coroborăm cu alte simptome, cu potenţialele contacte în zilele trecute cu persoane declarate pozitive. Apelăm la test, izolare.

 

Oricare dintre simptomele prezentate, mai ales febra, tusea, respiraţia scurtată, mialgiile (dureri de muşchi) trebuie să vă facă să vă gândiţi la Covid-19 şi să luaţi măsurile de rigoare. Nu aşteptaţi neapărat să apară anosmia şi ageuzia. Sunt cazuri multe în care ele nu apar', scrie medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro