CDC anunţă că vaccinul anti-Covid cu dozaj redus de la Pfizer va fi disponibil pentru copii chiar de miercuri, după ce Agenţia Medicamentului din SUA (FDA) a emis autorizarea de urgenţă pentru folosirea acestuia, weekendul trecut. Varianta pentru copii cu vârste între 5 şi 11 ani are un dozaj redus la o treime (10 micrograme, faţă de 30 de micrograme la vaccinurile pentru adulţi şi adolescenţi de peste 12 ani), se administrează tot în două doze, la interval de trei săptămâni una de cealaltă.

 

Membrii grupului ştiinţific al FDA au dezbătut timp de două luni riscul foarte rar de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, neletală, care a apărut la câteva cazuri de tineri, cel mai des bărbaţi, de până în 30 de ani. Studiile ulterioare au arătat că aceste cazuri sunt în general uşoare şi că simptomele trec rapid.

 

“Riscul de a avea orice fel de complicaţii cardiace este mult mai mare în caz de Covid decât în cazul vaccinării, în special pentru copiii care, infectaţi, dezvoltă uneori complicaţia MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome, a declarat pentru Washington Post Matthew Oster, cardiolog pediatru şi responsabil al CDC.

 

Miocardita, care poate avea multe cauze, nu este, în general, la fel de frecventă în rândul copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani, precum este în rândul adolescenţilor şi bărbaţilor tineri. Deşi studiul clinic al Pfizer în acea grupă de vârstă, care nu a înregistrat niciun caz de miocardită, a fost prea redus numeric pentru a estima riscul pentru copiii mai mici de 11 ani, Oster mai spune că se aşteaptă chiar la mai puţine efecte secundare ale vaccinării, faţă de grupa adolescenţilor cu vârste între 12 şi 18 ani.

 

Datele mai recente arată că şi copiii se infectează şi transmit virusul la fel de uşor ca şi adulţii, chiar dacă doar jumătate dintre ei prezintă simptome. CDC estimează că, în SUA, vaccinarea copiilor va reduce transmiterea cu aproximativ 8% în rândul tuturor grupelor de vârstă, până în martie anul viitor.

 

De la începutul pandemiei, aproape 2 milioane de copii americani cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani au fost infectaţi cu coronavirus, 8.300 dintre ei fiind internaţi în spital. Dintre aceştia, peste 2.300 au dezvoltat Sindrom Inflamator Multisistem (MIS-C) şi 94 au decedat. În total, numărul minorilor americani (de până la 18 ani) care au decedat cu coronavirus până acum se ridică la 745.

 

CDC va începe o campanie, inclusiv pentru instruirea medicilor pediatri despre modul în care trebuie să-i informeze corect pe părinţi despre vaccinuri, dar şi despre miturile şi dezinformările legate de acestea.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro