Un ghid realizat de Business Insider arată că uşoarele dureri musculare, similare celor de la o stare gripală, apar în 60% dintre cazurile celor vaccinaţi cu serul Moderna şi în 38% dintre cazurile celor vaccinaţi cu Pfizer, în special după a doua doză. În această situaţie, se recomandă duşurile fierbinţi şi băile cu săruri.

 

Ghidul arată că efectele adverse uşoare sunt fireşti, fiind specifice procesului prin care organismul vaccinat începe să fabrice anticorpi. Ele apar în decurs de 48 de ore de la administrarea vaccinului, şi pot varia în funcţie de vârstă şi sex, dar şi în funcţie de caracteristicile genetice individuale şi de imunitatea generală a fiecărui om.

 

Experţii mai recomandă şi exerciţiile uşoare, chiar dacă anterior vaccinului activitatea fizică era mai intensă, şi plănuirea câtorva zile libere de la serviciu după a doua doză, când aceste efecte sunt mai frecvente.

 

În afară de o durere uşoară la locul injecţiei, mai pot apărea o stare generală de oboseală şi durerile de cap. Medicii recomandă evitarea folosirii antinevralgicelor înainte şi imediat după vaccin, deoarece acestea pot diminua răspunsul imun al corpului.

 

Durerile locale apar în urma intensificării circulaţiei sângelui şi a mişcării celulelor imune şi pot fi ameliorate prin aplicarea unei comprese reci, sau cu gheaţă, precum şi mişcarea uşoară a braţului pentru a stimula circulaţia sângelui. Nu se recomandă masarea locului cu mâna, deoarece asta ar putea agrava inflamaţia şi durerea.

 

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă înainte şi după vaccinare. Febra uşoară pe care organismul o provoacă în procesul imunitar şi greaţa pot provoca deshidratarea, situaţie în care limba va deveni mai albă. În ultimul rând, dacă efectele persistă după câteva zile, se recomandă contactarea unui medic. La fel în cazul în care durerea locală devine mai accentuată după 24 de ore, combinată cu o erupţie cutanată şi febră.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro