Cu excepţia soluţiei de imunizare de la Johnson & Johnson, vaccinurile împotriva Covid-19 vin la pachet cu două doze. Se pare însă că imunizarea antiCovid s-ar putea să necesite, pe termen lung, trei doze.

 

Cel mai recent anunţ pe marginea acestui subiect a venit de la autorităţile sanitare germane. În opinia lor, sunt şanse mari să ai nevoie de un al treilea vaccin împotriva noului coronavirus administrat anul viitor. Mesajul experţilor nemţi este similar cu ceea ce au spus mai mulţi producători de vaccinuri.

 

Într-un interviu publicat duminică de grupul Funke, preşedintele Comisiei Permanente de Vaccinare din Germania (StiKo) Thomas Mertens, a avertizat că „vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus nu vor fi ultimele”. „În principiu trebuie să ne pregătim pentru ca probabil anul viitor să fie nevoie să ne reîmprospătăm protecţia imunitară”, a afirmat oficialul.

 

Pe de altă parte, este important de reţinut că, la această oră, nu s-a luat o decizie definitivă pe marginea acestui subiect. Cu alte cuvinte, în Germania nu este clar dacă acest al treilea vaccin va deveni obligatoriu pentru cei care au primit deja două doze sau discutăm de o recomandare. Momentan, se aşteaptă concluziile studiilor imunitare realizate pe populaţia vaccinată.

 

În acelaşti timp, însă, responsabilii sănătăţii ai guvernului central şi ai landurilor urmează de obicei recomandările (StiKo). În declaraţii acordate de asemenea grupului medical Funke, expertul sanitar al Partidului Social-Democrat (SPD), Karl Lauterbach, a precizat la rândul său, că se pare că imunitatea la actualele vaccinuri durează în jur de şase luni.

 

Thomost Mertens a explicat că un al treilea rapel ar putea deveni o necesitate urgentă, cât timp apar noi variante ale coronavirusului împotriva cărora eficienţa vaccinurilor actuale este periclitată. Ca argument, a citat studii de la AstraZeneca şi Johnson & Johnson care s-au dovedit mai puţin eficiente împotriva variante sud-africane de Covid-19.

 

Mesajul autorităţilor germane vine la câteva săptămâni după ce companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech au spus că, în opinia lor, imunitatea împotriva noului coronavirus poate fi menţinută cu o a treia doză de vaccin administrată după un an de la prima doză.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro